Áradások utáni helyzetkép: Csíkszentmártonban továbbra is a víz az úr

A hétfői csíkszentmártoni árvizek súlyosan érintették a helyi lakosságot, valamint a községen áthaladó utakat is. A héten megtörtént a veszteségek felmérése, összesen több mint 20 millió lejre rúghat a község háztartásaiban és az utakban keletkező károk mértéke. A helyreállításhoz segítséget kér a község vezetősége. Közben pénteken kora este az esőzések hatására újabb árhullám érte el a székelyföldi települést.

Az elmúlt időszakban egészen más vonatkozásban került a közvélemény figyelmének középpontjába Csíkszentmárton község, illetve a közigazgatásilag hozzá tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye. A székely település vezetőinek figyelmét és energiáját heteken át lekötötte az említett területen található első világháborús magyar katonai sírkertben létrehozott román katonai emlékmű ügye. A nemzetközivé dagadó botrány után újabb kihívással kell szembenéznie Csíkszentmártonnak.

A hét elején lezúdult hatalmas mennyiségű eső megárasztotta a községen átfolyó patak vizét, az ár pedig vitt mindent, ami útjába került.

Újabb árvíz volt pénteken

Pénteki ottjártunkkor az érintett falurészen, a helyiek által Szentmártoni patakként ismert vízfolyás mellett futó utcákon lépten-nyomon a víz okozta rombolás nyomait láthattuk. Megrongált, kidőlt-bedőlt kerítések, törmelék-kupacok, elsodort faanyagok, deszkák, oszlopok mindenfelé, az aszfaltút pedig bombatámadás utáni állapotokat idézett.

A lakosság egész héten dolgozott a romok, a sár, az iszap eltakarításával, nehezítette a munkálatokat, hogy továbbra is esős volt az időjárás. Kora este érkezett az újabb hír: a pénteki esőzések ismét problémát okoztak a községben átfolyó patakokon. Megtudtuk, hogy míg a hét elején a Szentmártoni patak, pénteken a Csekefalvi patak áradt meg. A pénteken este 7 óra után érkező árhullám szintén elért lakóházakat, de szerencsére nem okozott olyan nagy károkat, mint a hétfői áradás. A hirtelen jött árvíz miatt voltak olyanok, akik a patak egyik partján maradva órákon át nem tudtak otthonukba hazatérni.

Szintén nem tért még haza annak a mintegy tíz érintett családnak mindegyike, akik a hétfői áradások miatt voltak kénytelenek elhagyni házaikat. Helyi kapcsolattartóink a Maszol érdeklődésére megerősítették, hogy egy-egy család néhány tagja ugyan hazatért, ám legtöbben a gyermekeiket még ismerősöknél, rokonoknál hagyták, amíg a házakat rendbe teszik. A többi család egyelőre nem tud hazatérni, ez több tucat embert érint a községben.

A község vezetőségének felhívása értelmében a károk enyhítésére anyagi támogatást fogadnak Csíkszentmártonban.

Az anyagi támogatásokat Csíkszentmárton civil szervezetének számlájára várják: Asociația VIRIDIS Egyesület, Sânmartin – Csíkszentmárton, adószám 18614607, lejes számlaszám RO36 RZBR 0000 0600 0784 2098, forintos számlaszám RO98 RZBR 0000 0600 0950 2980, SWIFT-kód RZBRROBU.

Kapcsolódók

Kimaradt?