Megbírságolják az észtet törő tanárokat Észtországban

Sokba kerül 48 orosz származású tanárnak Észtországban, hogy nem tökéletes az észt nyelvtudása: 3600 euró pénzbüntetést kell fizetniük. A BNS hírügynökség jelentése szerint 26 további pedagógus ellen indult eljárás az országban.

Ezek a tanárok nem mentek át 2012-ben az állami nyelvi felügyelők kötelező tesztjén. Az 1505 ellenőrzött, oroszajkú iskolában és óvodában dolgozó pedagógus közül mindössze 230-an tettek tanúbizonyságot az észt nyelv megfelelő tudásáról.

Észtország megköveteli alkalmazottaitól az egyetlen jóváhagyott hivatalos nyelv alapvető ismeretét. Az oroszt, mint a "megszállók nyelvét" az észtek nagy része elutasítja - fejtette ki többször is Toomas Hendrik Ilvek államelnök.

Aki nem rendelkezik az oktatás területén megfelelő ismeretekkel, annak pénzbüntetést kell fizetnie, nyelvoktatáson kell részt vennie és amennyiben ez nem jár sikerrel, állása elvesztésével is számolhat. A nemzetközileg is vitatott előírás újabb és újabb konfliktus forrása Oroszországgal. Észtország lakosainak mintegy egyharmada orosz anyanyelvű.

Kimaradt?