Már több mint 75 ezren aláírták a Meleşcanu menesztését követelő petíciót

Hétfőn 14 óráig már több mint 75 ezren aláírták azt a petíciót, amelyben Teodor Meleşcanu külügyminiszter lemondását követelik amiatt, hogy a külföldön élő románok egy része nem tudott élni szavazati jogával a vasárnapi európai parlamenti választáson.

A declic.ro honlap szerint hétfőn 14 óráig már több mint 75 600 aláírás gyűlt össze.

Tudor Brădăţan, a Declic ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a petíció a szavazáshoz való alkotmányos jog megsértése miatt született.

„A kormány ismét gúnyt űzött a külhonban élő románokból, ezért a külügyminiszternek távoznia kell” – szögezte le Brădăţan.

Cosmin Pojoranu, a petíció kezdeményezője arra emlékeztetett, hogy 2014-ben, amikor az államelnök-választásokkor végeláthatatlan sorok kígyóztak a külföldi szavazókörzetek előtt, szintén Teodor Meleşcanu volt a külügyminiszter, ennek dacára idén is azt állította, hogy elég lesz 441 szavazókörzetet kialakítani a külhoni román állampolgárok számára.

Bebizonyosodott azonban, hogy nem volt elég: sok román állampolgár, aki több száz kilométert utazott a legközelebbi szavazóhelyiségig, és 8-10 órát állt sorba, mégsem tudott élni választójogával – mondta Pojoranu.

Tudor Brădăţan hozzátette: a kezdeményezők a külügyminiszter lemondásán kívül a levélszavazás bevezetését is követelik, hogy véget vessenek a külföldön élő románokat érő megaláztatásoknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?