Árvízvédelemre adnak pénzt Romániának

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 54 millió eurós finanszírozást a kohéziós alap keretében egy olyan projektre, amely az árvizek megelőzésére, illetve azok következményeinek a felszámolására koncentrál Romániában –írja a Mediafax.

A projekt értelmében korszerűsítik az áradások megelőzését szolgáló felszereléseket, hatékonnyá teszik az áradások következményeinek felszámolására szolgáló intézkedéseket, és felkészítik a Román Vizek Országos Igazgatóságát, hogy megfelelően reagáljon egy árvíz esetén – mutat rá sajtóközleményében az Európai Bizottság.

A projekt értelmében ugyanakkor a monitoringot szolgáló felszereléseket is korszerűsítik, és koordináló központokat létesítenek, amelyek gyorsan reagálhatnak áradások esetén.

A projekt hozzájárul az országban létező életszínvonal javításához, főleg annak az 1,5 millió állampolgárnak, akik az árvízveszélynek leginkább kitett területeken laknak.

„A biztonsági szint emelkedése gazdasági előnyökkel is jár, mivel a vállalatok és a potenciális beruházók tudni fogják, hogy jobban védve vannak az áradások okozta károkkal szemben” – fejtette ki Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos.

A finanszírozás az Európai Unió regionális politikájának keretében működő Környezetvédelmi Akcióprogramon keresztül valósul meg. A beruházás értéke 63 millió euró, amelyből 54 millió euróra rúg az EU által biztosított finanszírozás. A projekt megvalósításával 50 munkahely is létesül – áll még a közleményben.

Kimaradt?