Elutasította az alkotmánybíróság a PNL házelnöki jogkörrel kapcsolatos beadványát

Elutasította hétfőn az alkotmánybíróság az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) panaszát, amelyet a képviselőházi elnöki jogkör átruházásáról rendelkező házszabályi előírás ellen nyújtott be.

A PNL azt követően fordult beadvánnyal a taláros testülethez, hogy a képviselőház március 25-én panaszt emelt az alkotmánybíróságon (CCR), a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket tárgyaló bírói tanácsok kapcsán.

Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át a házelnöki teendőit.

Ludovic Orban liberális pártelnök szerint a képviselőház elnöke nem ruházhatja át az alkotmány által előírt hatáskörét az alelnökökre, azaz Iordache kérhette volna az alkotmánybíróság eljárását az ügyben.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a román állam eme fontos szervét Liviu Dragnea amnesztia-intézményévé változtassák. Mindenki számára világos, hogy a Florin Iordache által Liviu Dragnea nevében benyújtott panaszok egyetlen célja megmenteni Dragneát a büntetéstől” – fogalmazott Orban. (A képviselőházi beadvánnyal a korrupciós ügyeket tárgyaló speciális háromtagú bírói tanácsokra vonatkozó előírás alapján perújítást érhettek volna el Dragnea esetében).

A Florin Iordache által aláírt beadvány kapcsán szintén hétfőre vártak döntést az alkotmánybíróságtól, a taláros testület azonban ezt június 5-ére halasztotta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?