Joseph Daul: „Botrányosnak tartom, ami Romániában történik”

Reményét fejezte ki Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a román állampolgárok részt fognak venni a Klaus Johannis elnök által május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára az igazságügy függetlenségéről kiírt népszavazáson.

A Nagyszebenben tartózkodó Daul a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal tartott közös sajtótájékoztatót szerdán. Az EPP-elnök szerint a népszavazás tétje a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció elleni harc. „Ezért hozta Iohannis elnök ezt a döntést; 200 százalékosan támogatom. A válasz a nép kezében van. Botrányosnak tartom, ami Romániában folyik. Romániában az élelmiszeripari előírásokat betartják, de felháborító módon a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a korrupcióellenes harcot nem tartják tiszteletben” – jelentette ki.

Az Európai Néppárt vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy romániai fiatalok a korrupció miatt elhagyják az országot. „Mi az EPP-ben valóban tiszteletben tartjuk a demokráciát, és ezt be is bizonyítottuk. Orbán Viktor esetében is hasonlóan jártunk el, demokratikus vitára és titkos szavazásra került sor, és két alternatíva volt: a felfüggesztés, illetve a kizárás” – emlékeztetett a francia politikus a nagyobbik magyarországi kormánypárttal, a Fidesz – MPSZ-szel szemben lefolytatott eljárásról.

Ludovic Orban, az ellenzéki PNL elnöke szerint a „PNL és az EPP megnyerik az európai parlamenti választásokat és továbbra is vezetik majd az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot”. Egyetértettek Daullal abban, hogy gyengítik országuk pozícióját és állampolgáraik érdekei ellen dolgoznak azok a vezetők, akik „személyes érdekeik mentén konfliktust generálnak az unióval”.

Joseph Daul úgy fogalmazott, hogy az EPP különösen jó viszonyt ápol a PNL-vel, és szoros kapcsolatokat alakított ki a romániai jobbközép pártokkal, amelyekkel együtt a független igazságszolgáltatás, a jogállam, a demokrácia és a korrupció elleni harc védelmében száll síkra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?