Csökkentenék az iskolai óraszámokat a 2020/2021-es tanévtől

Ismét elfogadta a képviselőház a tanórák csökkentésére vonatkozó, az államfő által újbóli megfontolásra visszaküldött törvényt, azzal a módosítással, hogy a jogszabály csak a 2020-2021-es tanévtől lép érvénybe. 

Az elfogadott szöveg értelmében az elemi osztályokban átlagosan heti 20, az általános iskolában heti 25, és a líceumban átlagban heti 30 órájuk lesz a diákoknak. Ebbe az óraszámba beletartozik az új tananyag megtanítására, a kiértékelésre és a közös, tanári felügyelet alatt zajló tanulásra szánt idő is. 

A jogszabály a 2020-2021-es tanévtől kezdődően lépne érvénybe. A képviselőház első házként szavazott ebben az ügyben, a végső döntés a szenátusé. 

Klaus Johannis január 3-án küldte vissza újbóli megfontolásra a parlamenthez a tanügyi törvényt módosító tervezet óraszámcsökkentésre vonatkozó cikkelyét. Ligia Deca, az Államelnöki Hivatal oktatásért és kutatásért felelős államtanácsosa akkor úgy fogalmazott, hogy a 2011/1-es tanügyi törvényt módosító tervezet a következő tanévtől kezdődően „egy tollvonással” csökkentené az iskolai óraszámokat.

A változtatások szerint az elemi oktatásban átlagosan 20, a gimnáziumi években átlagosan 25, míg a líceumban átlagosan 30 órájuk lenne a diákoknak hetente. Az elnöki álláspont szerint azonban a módosítást nem előzte meg hatástanulmány, és negatív következménye lehet az oktatásban részt vevők közösségére nézve. Ezt egyébként a diákok, a tanárok és a szülők érdekvédelmi szervezeti egyaránt jelezték. „Az intézkedés a közép- és hosszútávú stratégia hiányára utal ezen szakterületen, amely kiemelkedő jelentőségű Románia jövője szempontjából” – mondta Deca januárban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?