Hegedüs Csilla: Kalotaszeg magyar közösségét tovább kell fejleszteni!

Faluturizmus, infrastuktúra-fejlesztés, templom-felújítás – Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje Kalotaszeg különböző településein járt, ahol a helyi polgármesterekkel, elöljárókkal, László Attila szenátorral, Csoma Botond képviselővel és Vákár István megyei tanácselnökkel találkozott. A május 26-ai európai parlamenti választás tétje kapcsán megfogalmazták: a magyar közösség egy erős Európában érdekelt, hiszen ez a záloga annak, hogy Erdély tovább fejlődjön.

Kalotaszentkirályon példaértékűen művelik a faluturizmust. Póka András György polgármester elmondta, évek óta folyamatos építkezés, fejlesztés zajlik: aszfaltozták az utakat, rendezték a közterületeket, parkokat létesítettek, korszerűsítették a közvilágítást, a szemételszállítást. Még rengeteg tervük és ötletük van, ezért az EU-s alapok létfontosságúak.

„Kalotaszentkirályon összesen 46 vendéglátóegység működik, ebből többet is EU-s alapokból újítottak fel. Ez számos család megélhetését biztosítja, munkahelyeket teremt, az idelátogató turisták pedig a falu gazdasági mutatóit növelik. Ezért rendkívül fontos az, hogy a következő költségvetési ciklusban is megmaradjanak és növekedjenek az EU-tól kapott támogatások, hiszen így településeink, közösségeink fejlődhetnek, a fiatalok itthon vállalkozhatnak, megakadályozva így a népességcsökkenést, az elvándorlást. Így teremthetjük meg azt az Erdélyt, ahol jó élni és ahova megéri visszatérni” – mondta el Hegedüs Csilla.

Kalotaszeg turisztikai útvonalához tartozik Kőrösfő is, itt a politikusok Bodis László polgármesterrel, Balázs Béla alpolgármesterrel és a választmánnyal találkoztak. Az EU adta lehetőségekről tárgyalva egyetértettek abban, hogy településeink nyugat-európai szinthez való felzárkóztatásához, a turizmus fellendítéséhez elengedhetetlenek az uniós források. A helyi önkormányzat további építkezést tervez: kultúrotthonokat akarnak felújítani és az infrastruktúrába is szeretnének többet befektetni.

A választás fontosságáról beszélgettek a Kolozs megyei termékvásár résztvevőivel is, akik elmondták, az uniótól kapott területalapú támogatások hozzájárulnak gazdaságaik fejlesztéséhez, családjaik megélhetéséhez. Hasonló véleményekkel találkoztak Magyarvalkón is, ahol ajtóról ajtóra kopogtatva járták végig a falut, Both Máté János helyi RMDSZ-elnök kíséretében. „Az APIA-s támogatás sokat segített az elmúlt 12 évben, csökkenése a gazdák és családjaik megélhetését veszélyeztetné! Éppen ezért ki kell állnunk Brüsszelben azért, hogy ne a támogatás összege, hanem a papírmunka mennyisége csökkenjen!” – hangsúlyozta az EP-jelölt.

Magyarvalkóban található Erdély egyik legszebb fekvésű temploma, ezt Pap Ákos református lelkész kíséretében látogatta meg a jelölt. A lelkész elmondása szerint, a templomot több mint 500 ezer eurós uniós hozzájárulásb segítségével újítják fel.  Hegedüs Csilla rámutatott: az európai uniós támogatások, amelyekből templomainkat helyreállíthatjuk, nem maguktól értetődő dolgok, ezekért újra meg kell küzdenünk.

„Az is egyértelmű, hogy épített örökségünk felújítására a kiírt keretnél jóval többre lenne szükség, ennek megszerzéséért szintén fel kell lépnünk május 26-án, hiszen akkor dől el, hogy az Unió növeli-e az Erdélybe érkező támogatásokat. Mi olyan Európát szeretnénk, amely nem veszélyként tekint ránk, magyarokra, hanem megbecsül, támogat és megvéd minket. Mi erős Európát, fejlődő Erdélyt akarunk. Nekünk ez a jövőnk, erről döntünk most” - szögezte le.

Kapcsolódók

Kimaradt?