A filmvászonról, a koncertteremből és a sportpályáról a politikába

Nagy szenzációt keltett, hogy az ukrajnai elnökválasztást a korábbi államfőt, Petro Porosenkót messze lekörözve egy – elsősorban vígjátékokból ismert – színész, Volodimir Zelenszkij nyerte. Világszerte azonban nem számít ritkaságnak, hogy politikával korábban nem foglalkozó hírességeket, színészeket, énekeseket, sportolókat választanak meg vezető politikai tisztségekbe.

Western-filmekből ismert színész lett például az Egyesült Államok 40. elnöke. Ronald Reagan kezdetben sportriporter, sportkommentátor volt egy amerikai rádiónál, majd húsz esztendőn át főleg vadnyugati filmekben szerepelt. Színészként korántsem tartozott az élvonalhoz. Politikusként a republikánus Ronald Reagen Kalifornia kormányzójaként tűnt fel, ezt a tisztséget 1996-ban nyerte el. 1981-ben lett a Fehér Ház lakója, az elnökválasztásokat elsősorban a kommunizmus esküdt ellenségeként nyerte meg.

Az Egyesült Államok elnökeként két mandátumot töltött be. Idős korában súlyos Alzheimer-kórban szenvedett, arra sem emlékezett, hogy valaha a világ leghatalmasabb embere volt. Mesélik, hogy feleségével az utcán sétálgatva azt kérdezte, hogy miért köszön neki mindenki?

Terminátorok, komikusok

Az ausztriai származású Arnold Schwarzenegger testépítésben lett világbajnok. Világhírre azonban hollywoodi színészként tett szert, ahol elsősorban a kigyúrt testének segítségével. Színészként elnyerte az Arany Glóbusz-díjat, igaz, hét alkalommal jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna díjra is.

Ausztriában az „osztrák tölgy” néven ismerték. A Terminátor-filmek nyomán vált igazán elismert színésszé. Akárcsak Ronald Reagen, politikai pályafutását kormányzóként kezdte az Egyesült Államok leggazdagabb vidékén, Kaliforniában. Miután azonban kormányzósága alatt Kalifornia 28 milliárdos hiányt halmozott fel, 2011-ben lemondott hivataláról.  Ezzel be is fejeződött politikai karrierje, és visszatért a filmszakmához.

Az 1937-ben, a Fülöp-szigeti Manilán született Joseph Estrada, eredeti nevén Joseph Ejercito, szintén vígjátékokban játszott, a szegénynegyedek lakóinak kedvence komikusa volt. 1968-ban lett politikus, korábban polgármester volt, 1969-ben beválasztották a szenátusba, majd országa alelnöke végül pedig 1998-ban a Fülöp-szigetek elnöke lett. Nem töltötte ki azonban teljes mandátumát, mivel korrupcióval vádolták.

Komikusból lett államfő Jimmy Morales is, akit 2015-ben választottak meg Guatemala elnökének, azt követően, hogy az országban zsigerivé vált a korrupció. Jimmy Morales eredetileg filmproducer és tévé-bemondó volt, de több filmben is játszott. Legnagyobb sikerét egy naiv cowboyt alakítva érte el, aki a véletlenek összejátszásának következtében országa államfője lett.

Megválasztását követően a lakosság a korrupció felszámolását várta tőle, ám nem sokkal később egy ENSZ-bizottság korrupcióellenes vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, de ő tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Muzsikus politikusok

A zenetudós és kiváló zongorista, Vytautas Landsbergis Szovjetunióból kivált Litvánia első államfője volt. Politikai pályafutását 1988-ban kezdte el. A Litván Mozgalom az Átalakítás Támogatására (Sajudis) nevű népfrontos szervezet egyik megalapozójaként kulcsszerepe volt a független litván államiság visszaállításában.

Az 1961-ben született népszerű haiti zenész – művésznevén Sweet Micky –, aki főleg élő koncertjeivel szerzett magának hírnevet, 2011 és 2016 között volt országa elnöke. Számos lemezt készített és rengeteget turnézott. Jóllehet ebben az időszakban nem vett részt cselekvően a politikában, dalszövegeiben keményen bírálta a haiti politikát. Nyomban a 2010-es haiti földrengés után jelentette be elnökjelöltségét.

Elnökválasztási kampányának megszervezését egy spanyolországi kampánycégre bízta, és ennek során úgy állította be saját magát, mint a politikai életen kívül álló személyt, aki mindent megtesz a földrengés sújtotta ország helyreállításáért.

Focisták, krikettjátékosok, ökölvívók

George Weah – teljes nevén: George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah – egy monroviai szegénynegyedben született, 1966-ban. Az 1990-es évek egyik nagy labdarúgója volt, 18 éves labdarúgói pályafutása 2003-ban ért véget. A politikába nyomban az 1989-2003-as libériai polgárháború után kapcsolódott be. Ő az első afrikai, aki Aranylabdát nyert, és ugyancsak ő az egyetlen labdarúgó, akiből Libéria elnöke lett. Az államfői tisztséget 2017 decembere óta tölti be.

A pakisztániak bálványa, Imran Khan eredetileg Pakisztán krikettválogatottjának csapatkapitánya volt. Csapatával megszerezte Pakisztán első világbajnoki címét. Imran Khan nagypolgári családban született Lahoréban. 2018-ban választották meg az islamabadi kormány miniszterelnökévé.

Idi Amin Dada Oumee, az „ugandai mészáros” Koboko közelében született, 1925-ben. Apja korán elhagyta a családot, jósnőként ismert anyja nevelte fel. Sportolni kezdett, a nehézsúlyú öklözők világbajnoka lett. A hatalmat 1971-ben ragadta magához egy államcsíny alkalmával. Nyolc éven át zsarnokként vezette országát, többszázezer embert végeztetett ki. Uralmát 1979-ben döntötték meg az ugandai nacionalista erők, utána élete végéig Szaúd-Arábiában élt száműzetésben.

A kommunista korszak utáni Magyarország negyedik elnöke az 1942-ben született Schmitt Pál volt, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, sportdiplomata, diplomata, közgazdász, politikus. 1983 és 2010 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd elnöke, 1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, 2010 és 2012 között Magyarország köztársasági elnöke volt.

2012-ben nagy vihart kavaró plágiumügybe keveredett: kisdoktori disszertációja majdnem teljes egészében más szerzők műveiből ollózta össze. A Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, ezt követően lemondott államfői tisztségéről, megtartva azonban a volt államfőknek járó, nagy összegű életjáradékot.

A legidősebb és leggazdagabb elnök

Dwight D. Eisenhower óta Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki elnökségét megelőzően semmilyen politikai tisztséget nem töltött be, egyúttal ő az eddigi legidősebb és leggazdagabb hivatalba lépett elnök.

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke ismert amerikai üzletember, és médiaszemélyiség, aki csak 2000-től foglalkozik politikával is, először demokrataként, majd republikánusként. 2015-ben jelentette be, hogy elnökjelöltként indul a 2016-os választáson a Republikánus Párt színeiben. Politikai elemzők Trump politikájának populista, nacionalista és protekcionista vonásait hangsúlyozzák. Gyakran botrányos, sértő kijelentései és állásfoglalásai a republikánus elit véleményével is szemben állnak.

A kilencvenes években több szórakoztatóipari vállalkozásban szerzett teljes- vagy résztulajdont, többek közt a Miss Universe és Miss USA szépségversenyeket is az ő cégei rendezték meg, a rendezvényeken rendszeresen részt vett. Trump előszeretettel szerepelt a médiában: számos beszélgetőműsor vendégeként és különböző filmek kisebb-nagyobb epizódszerepei mellett The Apprentice (A gyakornok) címmel valóságshow-t is készített.

Üzleti érdekeltségei révén jelentős vagyonra tett szert, a vagyonát 2,9 és 3,7 milliárd dollár körülire becsülik, míg ő ennél magasabbra, tízmilliárdra teszi, de elemzők szerint ez valószínűtlen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?