Ezentúl időben értesítik a lakosságot a veszélyes időjárásról

A szélsőséges meteorológiai jelenségekről is értesítik ezentúl a lakosságot a RO-Alert riasztórendszeren keresztül – közölte csütörtökön Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője. 

A hatóságok a Călărași megyében előfordult forgószél miatt döntöttek így, a veszélyes meteorológiai jelenségről ugyanis kedden nem figyelmeztették a lakosságot a rendszeren keresztül. 

Arafat arról tájékoztatott, hogy egyelőre csak a véleményezés fázisában van az a jogszabály, amely a RO-Alert rendszer működését fogja szabályozni, addig bizonyos átmeneti jellegű protokollumok alapján működtetik a rendszert.

Elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálattal (ANM) az a megállapodás született, hogy heves viharok, jégeső és más, veszélyes meteorológiai jelenségek közeledtét is jelezni fogják az érintett régió lakosságának a RO-Alert rendszer révén. Ehhez az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), az ANM és a DSU közreműködésére van szükség, amelyet május 6-áig meg kell valósítani – tette hozzá a belügyi államtitkár. 

Az elképzelés szerint a meteorológiai előrejelzési központ és az országos katasztrófavédelem között kizárólag ezt a célt szolgáló telefonvonalat hoznak létre, így a lehető legrövidebb időn belül továbbítani tudják majd a riasztást. Arafat a belügyminisztérium székhelyén találkozott csütörtökön az ANM és az IGSU képviselőivel. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?