Ilyen lesz az időjárás a következő két hétben

Lehűl az idő a következő napokban az ország legtöbb régiójában, majd jövő héttől kezdődően ismét felmelegedés várható az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) hétfőn közzétett, két hetes (április 29. – május 12.) előrejelzése értelmében.

A Bánságban a lehűlés következtében április 30-án a csúcshőmérséklet átlaga 14 Celsius-fok körül alakul, majd május 1. és 3. között felmegy 21 fokra. Ezt az időszakot ismét néhány napos lehűlés követi, május 6-án 13-14 fokos csúcshőmérsékletre kell számítani. A két hetes időszak végén a régióra ebben az időszakban jellemző hőmérsékletek lesznek ismét, 21 fokos csúcsokkal. Az éjszakai hőmérsékletek a nappaliakhoz hasonlóan alakulnak a két hetes időszak alatt: a melegebb időszakban 7-8 Celsius-fok körül, a lehűlésekkor 3 fok körül alakulnak.

Hasonlóan fog alakulni az időjárás a Körösök vidékén: az április 29-ei 18 fokos hőmérsékletről 15 fokig hűl le a levegő május elsejére, 2-án és 3-án 18-20 fok várható, 5-étől fokozatosan lehűl 12 fokig. Az időszak végén, a felmelegedés nyomán 20 fokos átlagot fognak mérni. Az éjszakai hőmérsékletek a melegebb időszakban 7 Celsius-fok körül, a lehűlésekkor 3 fok körül alakulnak.

Erdélyben a jelzett időszak első három napján fokozatosan lehűl az idő, május elsején 13 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre kell számítani, május 3-án és 4-én 18 fokra, május 5-én és 6-án 11 fokra, az időszak végén pedig 20 fokos csúcshőmérsékletre. Az éjszakai minimumok 5 fok és 2 fok körül alakulnak a melegebb, illetve a hidegebb időszakokban. Jelentősebb mennyiségű esőre leginkább április 30-án kell számítani, de valószínűleg május 4. és 6. között is nagyobb területeken esni fog az említett régiókban. Kisebb területeken a többi napokon is lehetnek futó záporok, inkább délután és este.

A hegyvidéken a lehűlés következtében május elsején 6-7 fokos csúcshőmérséklet várható, az éjszakai hőmérséklet pedig 0 és 2 fok körül alakul. Felmelegedés következik, május 4-én 10 fok lesz napközben. Május 5. és 7. között lesz a leghidegebb, a nappali csúcshőmérséklet nem lesz magasabb 4 foknál, éjszaka pedig mínusz 2 fokig is lehűl a levegő. A kéthetes időszak végén 10 fok körül alakul a nappali, 1-2 fok körül az éjszakai hőmérséklet.

A hegyvidéken szinte naponta kell csapadékra számítani, a magasan fekvő zónákban havasesőre, az alacsonyabb régiókban esőre. Jelentősebb mennyiségű és nagyobb területre kiterjedő csapadék azonban szintén április 30-án és május 5-én valószínű.

Kapcsolódók

Kimaradt?