Az RMDSZ törvénymódosításairól számoltak be Csíkszeredában

Változások várhatóak a háziorvosi hálózat működésében, a gyermeknevelési szabadságon lévő kismamák juttatásainak kiszámításában, valamint a banki hitelek kamatlábainak kiszámításának rendszerében. Továbbá új finanszírozási alap jön létre infrastrukturális beruházások finanszírozásának elősegítésére, Gyergyógyszentmiklóson pedig „történelmi beruházás” keretében újul meg a műjégpálya – tájékoztatta a sajtó képviselőit Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő kedden Csíkszeredában.

Az egészségügyben tapasztalható orvoshiányt hivatott enyhíteni két új törvény. Az egyik – az államelnök kihirdetésére váró – törvénymódosítás szerint a családorvosok tíz munkaóra erejéig vállalhatnak családorvosi rendelést a körzetükön kívül. Ez részben plusz jövedelemforrást jelent az érintett orvosoknak, másrészt olyan települések családorvosi ellátását oldhatja meg, ahol eddig nem működött ilyen szolgáltatás, hangzott el.

Egy másik jogszabály a rezidens orvosok kórházi tevékenységének szabályozásában hoz módosítást. Míg az eddigi hatályos törvénykezés nem engedélyezte, hogy beavatkozásokat végezzenek el a rezidensek a kórházakban, addig az új szabályozás meghatározza, hogy a különböző kórházi osztályok vezető orvosainak szakmai felügyeletével olyan beavatkozásokat végezhessenek el a rezidens orvosok, amelyekhez a szakmai tudásuk már elegendő.

Mint arról portálunk is beszámolt, megoldották a több gyermeket vállaló szülők helyzetét, akiknek esetében ezidáig az új járandóság kiszámításánál az első gyermeknevelési támogatás összegét is figyelembe vették, mely számítási módszer alacsonyabb gyermekgondozási díjhoz vezetett a második vállalt gyermek esetében.

Emellett az RMDSZ azon a módosításon is dolgozik, hogy az ikergyermekeket nevelő szülők esetében a támogatási rendszer flexibilisebbé váljon. Ennek kidolgozása a következő időszak parlamenti munkájának a feladata lesz, hangzott el.

Változnak a banki kamatokra vonatkozó előírások

Az elmúlt hetekben több egyeztetésen találkoztak az RMDSZ politikusai a bankszektort összefogó szervezetek képviselőivel. A 114. számú sürgősségi kormányrendelet nagy elégedetlenséget váltott ki a bankszektorban a ROBOR-hoz kötött új adó, az úgynevezett kapzsisági adó bevezetésével. Hosszas egyeztetési folyamat során újratárgyalták a jogszabály idevonatkozó részét, és megállapodtak több módosításban. A módosításokat a 19. számú sürgősségi kormányrendelet tartalmazza. Ennek értelmében már nem a ROBOR-hoz fogják kötni a hitelek kamatait, hanem egy új mutatóhoz. Az új mutatótól várják, hogy csökkenjenek a kölcsönök kamatai. A választott képviselők szerint ennek előjelei már látszanak a piacon. Arról is döntés született, hogy a már folyó banki hitelek esetében is alkalmazzák az új mutatót, így kötelezővé válhat a folyó hitelek újratárgyalása. A döntő ház még nem szavazott a módosításról.

Új infrastrukturális alap jön létre

Szintén a 114. számú sürgősségi kormányrendelet egy új infrastrukturális befektetési alap létrehozásáról is rendelkezik. Az új alap az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság alárendeltségébe tartozik, gyakorlatba ültetése hamarosan elkezdődhet. Az új jogszabály olyan energetikai hálózat-fejlesztési lehetőségeket tartalmaz, amelyre régóta várnak csíki önkormányzatok. Két székelyföldi önkormányzat – a csíkszentsimoni és a csíkmadarasi – határozottan érdeklődik ezek iránt a lehetőségek iránt. Főleg a csíkszentsimoni ipari zónában tervezett beruházások elindítása élvezhet előnyt, ahol nagy mértékű beruházások várhatóak. További határozat született villamoshálózati és energetikai fejlesztések finanszírozására, ez esetben még kérdéses, hogy a kormány milyen alapokhoz helyezi át a megvalósítás finanszírozását.

Az elmúlt időszak nagy áttöréseként értelmezhető, hogy ezek a hálózatok most már közszolgálati hálózatoknak számítanak, ezáltal az érintett önkormányzatok közpénzeket használhatnak fel a hálózatok kiépítésére, magyarázták.

Megújul a gyergyószentmiklósi műjégpálya

Kormányzati finanszírozás segítségével megújulhat Gyergyószentmiklós műjégpályája – erről az elmúlt héten született döntés. Az RMDSZ közel másfél éve tett erre vonatkozóan javaslatot, az elmúlt évtizedekben példa nélküli mértékű sportberuházás ez, vélekedtek a politikusok. A másfél évvel ezelőtt elindult folyamat várhatóan az ettől a kezdeti dátumtól számított öt éven belül fog megvalósulni, jelenleg a versenytárgyalások meghirdetésének előkészítése folyik.

A Maszol kérdésére Tánczos Barna úgy fogalmazott: a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya szintén „megérett a felújításra”, várhatóan a következő 3-4 évben ott is elkezdődhetnek hasonló munkálatok.

Változások a visszaszolgáltatási perek lebonyolításában

Számos olyan per zajlik jelenleg is Bukarestben, amely során az országos visszaszolgáltatási bizottságot hívták perbe olyan esetekben a régi tulajdonosok, vagy azok leszármazottai, amikor a kárpótlást, amit megítéltek egy vissza nem adható ingatlanra, nem tartották méltányosnak. Az eddigi szabályozás értelmében kötelezően a bukaresti törvényszéken zajlottak ezek a perek. Az RMDSZ törvénymódosító javaslata értelmében nem csak Bukarestben, hanem a volt ingatlan a közigazgatási címéhez tartozó törvényszéken kell ezután ezeket az eljárásokat lefolytatni.

Módosult az országos sípálya keretprogram

Két stratégiai kérdésben jelentősen módosult a sípályákat érintő országos keretprogram. A jövőben nem adott településekhez tartozó sípályákról beszélhetünk, hanem mikrorégiós sípályákról. A másik módosítás, hogy az eddigiekhez képest kisebb mértékben kell az erdőalapot támogatnia a sípályák létrehozóinak. Ezentúl „egy az egyben” kell létrehozni azt a nagyságú erdős területet, amekkora helyen a sípálya beruházásai megtörténnek. Ez azért jelentős, mert az eddigi gyakorlat szerinti ötszörös kompenzációs eljárás lehetetlenné tette igazán nagy síközpontok kiépítését azáltal, hogy aránytalan mértékű befektetést várt el a beruházó magánszemélyektől, önkormányzatoktól vagy cégektől.

Rosszul értelmezett törvénykezés miatt hozhatnak a bíróságok a korondi esethez hasonló ítéleteket, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Ezért a Szociáldemokrata Párttal tárgyalások folynak arról, hogy sürgősségi kormányrendelettel vagy egy újabb benyújtott törvényszervezet segítségével oldják meg a jelenlegi helyzetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?