banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE – Toader helyett Eugen Nicoliceát javasolja igazságügyi miniszternek a PSD

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága szerda kora délután megszavazta Tudorel Toader igazságügyi miniszter leváltását. Helyette Eugen Nicolicea parlamenti képviselőt javasolják a tisztségre.

Sajtóbeszámolók szerint a PSD vezetősége nagy többséggel – köztük Liviu Dragnea pártelnök és Viorica Dăncilă kormányfő voksával – szavazta meg a politikai bizalom megvonását Toadertől, aki egyébként sem a PSD-nek, sem a kisebbik kormánypártnak, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) nem tagja, de utóbbi javaslatára került a tárca élére.

Tudorel Toader leváltása hetek óta téma. Azért vesztette el a nagyobbik kormánypárt, de különösen Dragnea kegyét, mert ígérete ellenére január óta nem kerültek a kormány asztalára azok a sürgősségi rendelettervezetek, amelyekkel a büntetőjogot – főleg a korrupciós bűncselekményeket enyhítően – módosították volna. (Köztudomásúan a jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-s pártelnökre „írták” ezeket a módosításokat.)

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragnea úgy foglalta röviden össze ezt, hogy Toader „átverte a kormányt”, hiszen az Európai Bizottság aggályai miatt elállt az igazságügyi törvények sürgősségi kormányrendeletek általi módosításától.

A pártelnök korábban nyilvánvalóvá tette, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon jelöltként inuló Rovana Plumb, az európai alapokért felelős miniszter és Natalia Intotero, a határon túli románok ügyeivel foglakozó miniszter is távozik a kormányból, mert „nincs rendjén, hogy a kormány valamely tagja a minisztérium infrastruktúráját használva kampányoljon”.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?