FRISSÍTVE – Elhalasztották az ítélethirdetést Dragnea tárgyalásán, amely előtt majdnem egymásnak estek a tüntetők

Kevésen múlott, hogy ne fajuljon tettlegességik hétfőn délelőtt a Liviu Dragnea szociáldemokrata párti (PSD) elnök perét megelőző szimpátia- és ellentüntetés. Megközelítőleg 200-an gyűltek össze a legfelsőbb bíróságnál a pártvezetőre várva, akit a fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos perben hallgatnak ki. Az összegyűltek egy része tüntetett Dragnea ellen, a másik része támogatta a képviselőház elnökét. FRISSÍTÉS: Dragnea a tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, a bírói testület pedig végül május 20-ra halasztotta az ítélethozatalt.

A csendőrség jelentős erőkkel szállt ki a helyszínre, hogy a két csoportot megpróbálja távol tartani egymástól. A tömeg az épület környéki összes járdát elfoglalta, a csendőrök erőfeszítéseket tettek, hogy az úttesteket szabadon hagyják a forgalom számára. A környéken biztonsági kerítéseket állítottak fel a hatóságok.

A két csoport tagjai több ízben szóváltásba keveredtek egymásal. Az emberek plakátokkal vonultak fel, melyeken többek között Laura Codruţa Kövesit (a volt korrupcióellenes főügyészt) támogató üzenetek, vagy Dragneat a rács mögött ábrázoló fotók voltak.

A PSD-elnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügyben, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. Az ítélet ellen mind az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mind a vádlottak fellebbezést nyújtottak be, és a per még 2018 szeptemberében fellebbviteli szakaszba került, a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai körüli viták miatt azonban több alkalommal is halasztották a tárgyalást. Mind Dragnea, mind a DNA a tanúk, illetve vádlottak újbóli kihallgatását követelték az ügyben.

A Digi24 hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint egy PSD-párti férfi vizes palackot vágott hozzá az eseményről tudósító újságírók csoportjához. Az agresszort a helyszínen kihallgatták a csendőrök, de azután szabadon engedték – mondta a tv-csatorna riportere.

A PSD és a képviselőház elnökét azért állították bíróság elé, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő közbenjárására a megyei tanács költségvetéséből fizettek két olyan alkalmazottat, akik valójában nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a párt megyei szervezeténél dolgoztak.

 

FRISSÍTÉS 1: A Digi24 szerint három 26 és 37 év között személyt előállítottak a csendőrök mindkét táborból. Közrend megzavarása és csendháborítás miatt fejenként 200 lejre bírságolták őket..

Ugyanakkor a tárgyalás rövid időre félbe szakadt, mert Dragnea ügyvédei keresetet nyújtottak be az öttagú bírói tanács egyik tagjának kicserélésére. A keresetet visszautasították, a tárgyalás félórás szünet után folytatódott.

FRISSÍTÉS 2: Délután három óra előtt befejeződött a tárgyalás, a bírói tanács visszavonult az ítélet meghozatalára. Egybehangzó sajtóértesülések szerint Dragnea a bírák előtt ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, hogy nem gyakorolhatott nyomást a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságra, mert az nem tartozott az ellenőrzése alá, míg a megyei önkormányzat elnöke volt.

A tárgyalás ideje alatt közel 600 fősre duzzadt a tüntetők tömege, a csendőröknek állandó készenlétben kellett állniuk, hogy ne essenek egymásnak az emberek.

FRISSÍTÉS 3: Az öttagú bírói tanács elhalasztotta az ítélethozatalt. A következő tárgyalási napot, amikor már a döntést i meg kell hozni, május 20-ra tűzték ki.

A bíróságról Dragnea a PSD-ellenes tüntetések füttykoncertje közepette távozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?