Gheorghe Funarék vádjai ellen hadakozott a bíróságon Kelemen Hunor

Gyorsított eljárásban tárgyalta ezekben a napokban a bukaresti törvényszék és a táblabíróság az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistája ellen benyújtott óvásokat. Csütörtökön Kelemen Hunor szövetségi elnöknek Gheorghe Funar pártjának vádjaival kellett hadakoznia.

Az RMDSZ alkotmányellenes politikai szervezet, amely az ország területi épségét veszélyezteti – többek között erre hivatkozva támadta meg a bíróságon a Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester magyarellenes alakulata, a Mi Romániánk Párt (PRN) az érdekvédelmi szövetség európai parlamenti választási jelöltlistáját.

Az óvást szerdán a bukaresti törvényszék elutasította, ám a PRN fellebbezett, és a fellebbviteli tárgyalást már csütörtökön meg is tartották a fővárosi ítélőtáblán. Ezen a tárgyaláson Kelemen Hunor szövetségi elnök képviselte az RMDSZ-t.

„Fél órán keresztül rámzúdult mindaz, amit harminc éve hallunk a román nacionalista pártoktól” – számolt be a Maszolnak az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor elmondta, a tárgyaláson sorra elhárította a PRN vádjait, az érveit pedig írásban is benyújtotta. Az ítélőtábla várhatóan még csütörtökön közzéteszi a döntését az igazságügyi minisztérium honlapján.

Az RMDSZ jogtanácsosától megtudtuk, Gheorghe Funar pártja mellett további három magánszemély óvta meg a bukaresti törvényszéken a szövetség EP-listáját. Ez utóbbi három óvást elutasította a bíróság, mert még azelőtt benyújtották, hogy az RMDSZ iktatta volna a jelöltlistáját a Központi Választási Irodánál.

Az európai parlamenti választási jelöltlisták megóvásának határideje pénteken jár le.

Kapcsolódók

Kimaradt?