Kedvezménnyel „kényszerítik” szelektív hulladékválogatásra a háromszékieket

Háromszéken egyre több háztartásban gyűjtik szelektíven a hulladékot, köszönhetően annak is, hogy idéntől differenciált árszabást vezettek be. A Tega köztisztasági vállalat igazgatója, Máthé László szerint sokan büntetésként élik meg, ha többet kell fizessenek, mint az aki szelektíven válogat. Hozzátette: aki beállt a sorba és válogatva teszi ki a hulladékot a kapu elé – egyik héten a háztartási, másik héten a szelektív hulladékot –, az árkedvezményt kap, aki pedig válogatás nélkül teszi ezt, annak teljes árat kell kifizetnie. 

Máthé László szerint az új rendszer bevezetését törvény szabályozza. Háromszéken úgy oldják meg a kedvezmény-rendszert, hogy ha egy magánháznál egy hónapban legalább egy alkalommal kihelyeznek szelektív hulladékot, akkor abban a hónapban jár az árkedvezmény, ha nem, akkor teljes árat kell fizetni. A szemétszállító autók kamerákkal vannak felszerelve és minden tevékenységet rögzítenek, a hulladékbegyűjtők pedig feljegyzik, hogy minden háztartásból milyen típusú hulladékot gyűjtöttek be.

Az elmúlt időszakban azonban sokan panaszkodtak amiatt, hogy ugyan a megfelelő zsákban kihelyezték a szelektíven válogatott szemetet, mégis teljes árú számlát kaptak a köztisztasági vállalattól. Máthé László szerint a rendszer most van kialakulóban, ezért valóban előfordultak kellemetlenségek, de ahol jelezték a problémát, ott visszanézték a felvételeket és ha megalapozott volt a panasz, korrigálták a számlát. Az igazgató magyarázata szerint főként ikerházak, sarokházak, két bejárattal rendelkező háztartások esetében fordult elő, hogy a hulladékbegyűjtők nem tudták egy házszámhoz azonosítani a kirakott hulladékot.

A Maszol felvetésére Máthé László elmondta: aki hosszabb szabadságra utazik, annak azt tanácsolják, hogy az office@tega.ro e-mail-címen tájékoztassa erről a szolgáltatót és arra az időszakra nem számláznak szemétszállítást.

Emelkedett a lerakási ár, de nőtt a szelektív mennyiség is

Máthé László szerint a kényszerítő intézkedéseknek köszönhetően is érezhetően nő a szelektíven válogatott hulladék mennyisége Háromszéken. Míg a tavalyi év első három hónapjában 780 tonna szelektívet gyűjtöttek, ez idén már 1 080 tonnára emelkedett. Ezzel szemben a vegyes hulladék mennyisége is csekély mértékben nőtt, a 2018-as 6 328 tonnáról idén 6 585 tonnára.

A vegyes hulladék a lécfalvi lerakóban kerül elhelyezésre, viszont idén minden tonna vegyes hulladék lerakásáért 30 lejes többlet illetéket kell befizetni a lerakási díj mellé, így tehát minden tonna vegyes hulladék 134 lej költséget jelent. Ezt az összeget a Tega fizeti ki és tavaly az első három hónapban 579 000 lej volt, az idén 30 lejre emelt illeték miatt pedig 881 900 lejbe került a vegyes hulladék elhelyezése. Máthé László szerint jövőre a 30 lej helyett majd 80 lejt kell fizetni a tovább nem hasznosítható hulladék lerakásáért, ami hozzávetőlegesen 1,3 millió lejre emeli a Tega negyedévi költségeit.

A Tega köztisztasági vállalat vezetője szerint elkerülhetetlennek látszik, hogy jövő évben megemelkedjen a lakosság számára kiszámlázott hulladékelszállítási díjszabás. Ezt viszont nagymértékben meghatározza, hogy a lakosság hajlandó-e otthonában minél nagyobb mértékben megválogatni a szemetet.

Környezettudatos és érdektelen háromszéki települések

A Tega köztisztasági vállalat vezetője statisztikákat készített, hogy mely településeken gyűjtenek a leginkább szelektíven. Máthé László szerint tavaly még 10 emberből átlagosan 5-6 személy gyűjtött szelektíven, idén a kedvezmények megvonásával járó többletfizetés miatt januárban átlag hét emberre, márciusra már tízből nyolc emberre nőtt a szelektíven gyűjtők aránya.

Háromszéken Kommandó áll a legjobban: itt a lakosság 96 százaléka válogat szelektíven, második Bereck 90 százalékkal, őt követi Mikóújfalu 89 százalékkal, majd Árkos következik 88 százalékkal, illetve Sepsiszentgyörgy 87 százalékkal. Ezzel szemben a legkevésbé környezettudatos település Torja, ahol a lakosság 58 százaléka válogatja meg a hulladékot, ezt követi Gelence és Maksa 61-61 százalékkal, Dobolló 63 százalékkal, valamint Dálnok 66 százalékkal. Máthé László elmondta: a helyzet javult, hiszen januárban a torjaiak még csak 31 százaléka gyűjtött szelektíven.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?