Korszerű orvosi felszereléseket kap a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház

Nagy értékű orvosi eszközökkel gazdagodik a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház, jelentették be kedden délelőtt a csíkszeredai intézményben. A MOL Románia és a Polgár Társ Alapítvány együttműködésében megvalósuló támogatási akció keretében összesen 270 ezer euró értékben vásárolnak modern gyógyászati eszközöket a kórház három osztálya számára.

Potozky László, a Polgár Társ Alapítvány igazgatója elmondta, ebben az évben új dimenziót kapott együttműködésük a MOL Románia vállalattal, miután a cég felajánlotta egy egészségügyi projekt finanszírozását. Közlése szerint az alapítvány örömmel fogadta a felkérést és szívvel-lélekkel a kezdeményezés mellé állva segített annak lebonyolításában. A kórház támogatása során az ellátott betegek életminőségét, orvosi ellátását lehet javítani, a személyzetnek pedig ideálisabb munkakörülmények teremtésére adódik lehetőség.

Potozky László örömét fejezte ki, hogy az eszközök beszerzése kapcsán személyesen tárgyalhatott a beszállító cégekkel, tette ezt olyan sikeresen, hogy a tárgyalások során mintegy 200 ezer lejt sikerült megtakarítani. Ebből az összegből lehetőség nyílik az idén létesítendő klinikai labor felszerelni bizonyos eszközökkel. Az alapítvány vezetője kiemelte: a kórház fejlesztései a teljes Hargita megyei közösséget szolgálják.

A projekt során a kórház rendelkezésére bocsátanak egy teljesen felszerelt vadonatúj mentőautót, egy utolsó generációs 2019 évi ecograf készüléket a gyermekosztály számára, 10 onkológiai széket és két vénakereső rendszert az onkológiai osztály számára, valamint egy speciális melegítő asztalt két lámpával az újszülött osztálynak. Az adományok teljes értéke 270 ezer euró.

„Dinamikusan fejlődik a kórház”

Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója kifejezte a vállalat elkötelezettségét a helyi közösségek támogatása iránt. Különösen az egészséges életmóddal, sporttal, környezeti neveléssel kapcsolatos programok szerepelnek nagy hangsúllyal a cég támogatási politikájában. Ezért kezdeményezték ezt a jelenlegi projektet, amelyben kitűnő partnerre leltek a Polgártárs Alapítványban, kibővítve ezáltal a tizennégy éve tartó együttműködésüket – magyarázta.

Dr. Konrád Judit, a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház menedzser igazgatója szerint az általa vezetett intézményt dinamikusan fejlődő stádiumban van.  Olyan fejlesztési projektet indítottak el, melynek az eredményei már kezdenek körvonalazódni: a kórház szakember-ellátása és felszereltsége is sokat javult az elmúlt időszakban. Az igazgató háláját fejezte ki amiatt, hogy sokan támogatják elképzeléseiket.

Ezeket az eszközöket szerzik be

A támogatott osztályok vezető szakorvosai mondták el, pontosan milyen felszereléseket vásárolnak meg: Dr. Cseh Zsuzsanna,  az újszülött osztály főorvosa elmondta, a lámpákkal ellátott melegítőágyat a szülőszobában használják majd, az eszköz által optimális körülményeket biztosíthatnak az újszülötteknek, koraszülöttek esetében is nagyon hasznos lehet, valamint az újraélesztésben is segítséget nyújt. Az orvosi felszerelések beszerzése még folyamatban van, az ígéretek szerint egy hónapon belül minden eszköz meg fog érkezni a kórház osztályaira.

Dr. Holló Gergely, az onkológia osztályvezetője arról számolt be, hogy egy olyan fotel-együttest kap az osztály, amivel a betegek napi ellátásának körülményein tudnak javítani. Megjegyezte: a három-négy órás perfúziós kezelések esetén nagyon kényelmetlen széken ülni. A legnagyobb biztonságot és kényelmet biztosítanak a betegeknek ezek a speciális fotelek, amelyeken a beteg magának állíthatja be az ideális helyzeteket.

Emellett modern vénakereső rendszereket kap az onkológia, ami azért rendkívül fontos, mert a daganatos megbetegedések kezelésekor a véna fala törékennyé válik, nehezen szúrható, ezen tud segíteni ez az eszköz.

Dr. Muresan Alexandru, a gyermekosztály főorvosa arról tájékoztatott, hogy a legkisebbek ellátását ezentúl egy modern ultrahangos készülék,  ecograf is segíteni fogja. Ennek az eszköznek a sürgősségi ellátásban és a különböző diagnosztikákbanis hatalmas jelentősége van.

Kapcsolódók

Kimaradt?