Felháborodását fejezte ki a zsidó közösség vezetője a huşi-i temetőrongálás miatt

Hetvennél is több sírt megrongáltak a Vaslui megyei Huşi zsidó temetőjében ismeretlen tettesek. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke felháborodását fejezte ki a vandalizmus miatt.

„A Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének vezetősége nevében felháborodásomat, keserűségemet és mély bánatomat fejezem ki azzal a súlyos vandalizmussal kapcsolatban, melyet a múlt hét elején követtek el Huşi zsidó temetőjében, amikor 73 síremléket leromboltak. Jelenleg a huşi-i, egykor nagyszámú és virágzó zsidó közösségnek már csupán néhány tucat tagja van, akik többnyire idős emberek, közülük néhányan Holokauszt-túlélők” – írja közleményében Vainer.

A szövetség vezetősége szerint elfogadhatatlan, hogy napjaink Romániájában, „egy demokratikus, pluralista államban, ahol a zsidó és a többi kisebbség jogai és kötelezettségei egyenlők a többségével, egy ennyire embertelen, kegyetlen, kegyeletsértő esemény történjen”.

Az elnök hozzátette, hogy az antiszemita cselekedetek súlyosan aláássák a romániai demokráciát, és nemzetközi visszhangot kapnak. „Minden romániai, de ugyanakkor Izraelben vagy más országokban élő zsidó nevében tiltakozunk a Huşi-ban történtek ellen, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy mielőbb indítsák el a bűnvádi eljárást és állítsák törvény elé a tetteseket” – fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?