Két hét múlva hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság Horváth Anna perében

A védőbeszédek elhangzásával befejeződött szerdán Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester pere a bukaresti legfelsőbb bíróságon. A jogerős ítélet közzétételét április 17-ére ígérte a bíróság – számolt be az Erdély TV fővárosi tudósítója.

Horváth Anna védőügyvédje társaságában érkezett a fellebbviteli perének utolsó tárgyalására. Sergiu Bogdan elmondta, az eddigi tárgyalásokon a korrupcióellenes ügyészség több bizonyítékáról sikerült kideríteni, hogy manipulálta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), ráadásul az első fokú ítélet feltételezéseken alapult. Az ügyvéd szerint a volt alpolgármester felmentése lehet a logikus döntés.

„Az alapfokon eljáró bíró sem állította soha, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következetni. Normálisan nem kellene következetnünk, hanem fordítva, egyértelmű cselekedetek ellen kellene fellépnünk. Ebben az ügyben azonban véleményekből, következtetésekből, feltételezésekből született egy elmarasztaló ítélet, amelyet reményeink szerint a fellebbvitel után megváltoztatnak” – jelentette ki az ügyvéd a tárgyalás után.

Optimistán hagyta el a tárgyalótermet Horváth Anna is, aki úgy érezte, sikerült meggyőzni az ügyet tárgyaló bírói testületet az ártatlanságáról. „Én azt remélem, természetesen azért is vagyok itt, és azt gondolom, hogy sikerült a fellebbezési bíróságot meggyőzni az ártatlanságomról. Remélem, hogy április 17-e, nagyszerda lesz az a nap, amikor ezt ez a bírói testület ki is fogja mondani” – mondta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

A védelem többek között arra alapozott ebben a perben, hogy az ügyészség egy olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet manipulált a SRI, hibásan fordítottak. Mint ismert, mai napig nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen alapon tekintették nemzetbiztonsági kockázatnak Horváth Anna személyét, ami a lehallgatását eredményezte.

A DNA 2016. december 19-én emelt vádat Horváth Anna és Fodor Zsolt ellen. Az ügyészek szerint az üzletember 60 darab fesztiválbelépőt biztosított a Kolozsvár volt alpolgármestere kampányában részt vevő fiataloknak, cserébe pedig Horváth Annak megígérte, hogy megsürgeti a polgármesteri hivatal városrendezési részlegén két folyamodványának az elbírálását. Egyik esetben a Történelmi Műemlékek Zonális Bizottsága kérte a Karolina tér 4. alatt található műemléképület homlokzatának a visszaállítását eredeti állapotába, és ehhez volt szükség a terasz alatt elterülő tíz négyzetméternyi terület koncessziójára. Egy másik esetben az üzletember azért folyamodott a hivatalhoz, hogy átadhasson a városnak egy 150 négyzetméteres telekrészt, amelyet a városrendezési terv (PUG) értelmében kisajátítottak útszélesítés céljával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?