Életmentő orvosi műszereket adományoztak a marosvásárhelyi Szívtranszplantációs Intézetnek

Több mint százezer magánadakozó jóvoltából adományozott korszerű orvosi műszereket a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány a marosvásárhelyi Szívtranszplantációs Intézetnek.

Az országban egyedül a marosvásárhelyi Szívtranszplantációs Intézetben végeznek el gyermekeken is szívátültetést, miközben évente ezernél is több gyermek születik valamilyen szív- és érrendszeri rendellenességgel. Az adományozást indokolta  továbbá, hogy az évente elvégzett egyéb pediátriai szívműtétek mintegy harmada Marosvásárhelyen megy végbe, az intézet kiemelkedő munkát végez – mondta Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány ügyvezető elnöke az adományok átadása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

A Maquet Servo-U márkájú gép a légzést segíti elő, a Spectrum M4 monitor pedig az extrakorporális keringésről tud részletes információkat adni. A két készülék összesen 105 ezer euróba került. Az intézetben dolgozó orvosok azt mondják: ezek az új műszerek nagymértékben felgyorsítják majd a kezelési és lábadozási időt.

Az egészségügyi minisztériumot bírálta és a civil szervezetek szerepét hangsúlyozta Dr. Prof. Horațiu Suciu, a marosvásárhelyi  Szív- és Érrendszeri Betegségek és Transzplantációk Sürgősségi Intézetének vezetője. Elmondása szerint valóságos „exodus” zajlik, mivel rengeteg gyermek nem kapja meg a megfelelő kezelést Romániában. Suciu szerint „a szívsebészet helyzete Romániában nagyon rossz. Minden szempontból rossz, párhuzamba állítva a környező országokkal, hogy ott hány beavatkozást végeznek el”.

A gyermekhalandóság magas aránya is alátámasztja a Horațiu Suciu által mondottakat, ennek csökkentéséért harcol évek óta a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány. Míg 2012-ben 10 százalék volt az arány, már „csupán” 6,7 százalék, míg az európai átlag 2012-ben 3,8, 2017-ben 3,5 százalék volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?