Elhalasztották a kormányülést

Váratlanul péntekre halasztották a csütörtökre tervezett kormányülést. Sajtóhírek szerint a hazai szakmai szervezeteken kívül az Európai Bizottság is neheztel a kabinetre a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) tervezett módosítása miatt.

A G4media című portál szerint az Európai Bizottság (EB) jogi szakértői azt mondták a román kormány által Brüsszelbe delegált igazságügyi szakembereknek, hogy a bukaresti szaktárca által kidolgozott, a Btk., a Bütetőeljárási Törvénykönyv, valamint a korrupcióllenes bűncselekményekre vonatkozó jogszabályt módosító sürgőgésségi kormányrendelet tervezete „nincs rendben”. Az EB illetékesei úgy értelmezték, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök és kormánya a bizottság „elvi beleegyezését” kérte a változtatásokhoz, amit az uniós szakemberek nem voltak hajlandók megadni a bukaresti küldöttség erősködése ellenére sem. Beszámolók szerint utóbbi tagjai azt állították a brüsszelieknek, hogy a tervezett törvénymódosítás megkapta az alkotmánybíróság támogatását is, tehát nincs szükség „aprólékos tanulmányozásra”, és a román kormánynak sürgős lenne mielőbb elfogadttatni a jogszabály-módosításokat.

Szintén a hírportál írta meg, hogy csütörtökön Frans Timmermans, az EB alelnöke telefonon egyezetet majd Dăncilă-val az igazságszolgáltatási törvények módosításáról, és ezért kellett péntekre halasztani a kormányülést.

A tervezett Btk.-módosítást a bírák szakmai szervezete, Augustin Lazăr legfőbb ügyész és a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is ellenezte, utóbbi szerint 42 pert kellene újratárgyalni, és a korrupcióért elítélt politikusokank kedvezne az új jogszabály.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?