A fiatalok tudják megváltoztatni az Európai Uniót

Vegyék ki a részüket az Európai Unió változási folyamatában, javasolta a diákoknak Winkler Gyula EP-képviselő hétfőn Kolozsváron, ahol egy EP szimulációs program nyitórendezvényén vett részt.

„A jelenlegi Európai Unió  nem felel meg a ti elvárásaitoknak, viszont a fiataloknak van ereje megváltoztatni a világot, tehát nektek kell aktívan részt venni és kieszközölni a változást” – hangsúlyozta a fiatalok szerepét az EU jövőjét illetően Winkler Gyula. Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a gazdasági és szociális válság elhúzódott az Európai Unióban és ez olyan rég elfelejtett érzéseket és irányzatokat hozott a felszínre, mint a nacionalizmus, populizmus, protekcionizmus vagy szélsőségesség. „szükség van az Európai Unió megújulására, az alapítóatyák eredeti szándékainak előtérbe helyezésére. (…) Míg az én generációm az uniós csatlakozás megvalósulásához járult hozzá, a ti generációtoknak lesz a feladata az európai felzárkózás” – fogalmazott Winkler Gyula.

134753365119305411193 winkler

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a kolozsvári Európai Diákok Szövetségének (SSE) meghívására vett részt az ötödik alkalommal megszervezett SimPE megnyitóján, ahol a fiatalok európai szakmai lehetőségeiről tartott előadást, különös tekintettel arra, hogy az EU-ban mélyül a válság és soha nem látott szintre emelkedett a munkanélküliségaránya a fiatalok körében.

„Az Európai Unióban egyre gyakrabban beszélnek úgy a mai fiatalokról, mint egy újabb elveszett generációról. (...) Egyelőre Romániában nem annyira drámai a helyzet, mint Spanyolországban vagy Görögországban, azonban hogy mi se jussunk hasonló helyzetbe, nagyon fontos lenne, hogy megtegyük a gyors és határozott hazai lépéseket az európai elképzelésekkel összhangban” – hívta fel a figyelmet a buktatókra Winkler Gyula. Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek nincs hatáskörében, hogy a tagállamok munkaerő-piacával kapcsolatos határozatot hozzon, mondta még el az EP-képviselő. „Az egységes európai piac jelenleg még nagyon fragmentált. Ez igaz a munkaerő-piacra is. Hiába beszélünk formailag közös piacról, Brüsszelből nézve is nagyon jól látszik, hogy sokkal inkább egy 27 darabos puzzle-ről van szó” – mondta Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint az Európia Unió szintjén létrejöhet egy „Munka-Erasmus program”, amelyen keresztül találkozhat a kereslet és a kínálat a munkaerő-piac szintjén is.

A SimPE 2013 nyitórendezvényén részt vett még Vasile Pușcaș, Románia volt EU főtárgyalója, Farkas András, a Kolozsvár, Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projektkoordinátora.

Kimaradt?