Módosult a törvény: Sms-ben kérik és köszönik meg a véradást

Telefonos írott üzenetet (smst-t) kapnak ezután a véradók azt követően, hogy vért vettek tőlük, de akkor is, ha sürgősen szükség van új felajánlásra.

A képviselőház döntő házként fogadta el szerdán azt a törvényjavaslatot, amely szerint köszönőüzenetet küldenek a véradóknak, ahányszor csak segítettek egy betegen, illetve szintén sms-ben jelzik nekik, ha sürgősen vérre van szükség.

A képviselők egyöntetűen megszavazták a törvényjavaslatot, amelyet tavaly októberben a szenátus is elfogadott. A kezdeményezés ötletgazdája és kidolgozója Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, aki arra számít, hogy ezáltal többen fognak majd rendszeresen vért adni, megerősödik a közösségi felelősségvállalás és szolidaritás.

„Az a célunk, hogy elsősorban a rendszeres véradók számát növeljük, hiszen egyes vérkészítmények felhasználhatósági időtartama kevesebb mint öt-hét nap, ami az állomány állandó frissítését teszi szükségessé. A rendszer megerősítése kulcsszerepet játszhat egy-egy nagyobb baleset alkalmával is, amikor irányítani és serkenteni lehet és kell a véradást” – fogalmazott a hivatását tekintve urológus főorvos, Vass Levente.

Kapcsolódók

Kimaradt?