Vâlcov módosítaná a 114-es sürgősségi rendeletet, de csak egy kicsit

Csak kis mértékben módosítaná Darius Vâlcov a vitatott adóügyi intézkedésekről szóló, 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet. A miniszterelnök gazdasági tanácsadója bevallása szerint nem mondana le a bankokkal kapcsolatos rendelkezésekről.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szombaton azt nyilatkozta, hogy a banki, az energiaszektor képviselőivel és a mobilszolgáltatókkal való egyeztetéseket követően, a hónap második felében a 114-es rendeletet kiegészítő jogszabályt készül elfogadni a kormány.

Erről Vâlcov vasárnap azt mondta, a kormány azt szeretné, hogy csak kis mértékben módosítsák a vitatott rendeletet. Hozzátette, múlt héten a PSD-elnök képviselőházi irodájában alaposan átvizsgálták mind a kormány, mind a banki szektor képviselői által benyújtott dokumentációt. "Összehasonlítottuk a helyzetet a jelenlegi európai gyakorlattal, és bizonyos igényléseket elfogadtunk, azaz megpróbálunk megoldásokat találni ezekre, de az alapelvről nem mondunk le. (...) Hogy mi maradhat meg a rendeletben e nyomás hatására? Azt hiszem, minden, csak átfogalmazva" - nyomatékosította Darius Vâlcov.

A kormány tavaly december végén fogadta el a 2018/114-es sürgősségi rendeletet, amely üzleti forgalmuk alapján többletadót ró ki az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra, maximálja a földgáz és a villamos energia árát, és úgynevezett "kapzsisági adót" vet ki a bankokra. A rendeletet jóváhagyó törvény tervezetét múlt hétfőn hallgatólagosan elfogadta a szenátus, de a képviselőház szavaz róla döntő házként.

Kapcsolódók

Kimaradt?