Ponta: az ország érdeke, hogy Kövesi vezesse a DNA-t

A kormányfő szerint sokat javít Románia uniós megítélésén, hogy ideiglenes igazságügyi miniszterként Laura Codruța Kövesit javasolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére. Erről Victor Ponta szombat este beszélt az Antena3 hírtelevízióban.

Kijelentette: főügyészjelöltek nevesítésével megszüntette az ideiglenességi állapotokat a vádhatóság élén, ami az Európai Bizottság egyik elvárása volt. Emellett Kövesi jelölésével elhárította azt a vádat, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) a politikai befolyása alá akarja vonni a DNA-t, és le akarja állítani a korrupcióval gyanúsított politikusai elleni bűnvádi eljárásokat.

„Kövesi jelölésével azt üzentem: az összes korruptnak, kormánypártiaknak és ellenzékieknek egyaránt, börtönbe kell kerülnie” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy Brüsszelben igen nagyra értékelték Kövesi legfőbb ügyészi tevékenységét, és személye az Európai Bizottság számára a garancia arra, hogy nem lankad a korrupcióellenes küzdelem Romániában.ponta

Ponta értésre adta: személyesen nem ért egyet azzal a váddal, hogy a volt legfőbb ügyész az „államfő embere”. Elismerte, hogy korábban maga is ezzel vádolta Kövesit, ám ezt a választási kampány idején tette. „Egy biztos, Brüsszelben nem tartják Kövesit Traian Băsescu emberének” – tette hozzá.

A kormányfő azt is megerősítette, hogy a volt legfőbb ügyész nevesítése a DNA élére az államfővel kötött kompromisszum eredménye. Emlékeztetett arra, hogy Traian Băsescu kikerülhetetlen a főügyészek kinevezési procedúrájában. Ugyanakkor védelmébe vette azt a megállapodást, amit tavaly kötött az államfővel a kormány és az elnöki hivatal hatásköreinek kölcsönös tiszteletben tartásáról.

Ponta értésre adta azt is, hogy az USL nem kívánja újra felfüggeszteni Băsescut. Beszámolója szerint a francia elnökkel tartott találkozóján Francios Hollande azt kérdezte tőle: „ugye idén már nyugalom lesz Romániában?” Szerinte ez is arra utal, hogy az EU döntéshozóit foglalkoztatja Románia politikai stabilitása. „A politikai stabilitást minden jóhiszemű ember csak értékelni tudja” – tette hozzá.

Kimaradt?