Óvást emeltek az alkotmánybíróságon az ANAF átszervezéséről szóló törvény ellen

Alkotmányossági kifogást emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Pro Románia az országos adóhatóság (ANAF) átszervezéséről szóló törvény ellen. 

Az ellenzéki alakulatok beadványukban hangsúlyozzák, a 2013/74-es sürgősségi rendeletet módosító törvény indoklása szerint a jogszabály célja megszüntetni a nyolc regionális központot és visszaállítani a megyei szintű berendezkedést, azaz 42 megyei és egy fővárosi igazgatóság létesülne, ugyanakkor azonban sem az indoklásban, sem a törvény szövegében nem jelölik meg, hogy milyen költségvetési forrásból tervezik gyakorlatba ültetni az intézkedést. 

Kifogásolják a beadvány aláírói a törvény azon kitételét is, amely az állami költségvetésből finanszírozott és a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő Országos Vámigazgatóság létesítéséről rendelkezik. A szakhatóságok létesítése kizárólag a kormány és a minisztériumok hatáskörébe tartozik, ugyanakkor az erre vonatkozó döntést a Számvevőszéknek is láttamoznia kellett volna - állítják. 

Az RMDZS törvényjavaslatáról van szó

Mint arról már korábban beszámoltunk, képviselőház múlt szerdán döntő házként fogadta el az országos adóhatóság (ANAF) átszervezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében megszüntetik a nyolc regionális központot, és visszaállítják a megyei szintű berendezkedést, illetve a vámhivatalt áthelyezik az ANAF-tól a pénzügyminisztérium fennhatósága alá. A törvénytervezetet az RMDSZ nyújtotta be azzal a céllal, hogy visszatérjenek a korábbi, megyei szintű struktúrákra. 

Az RMDSZ szerdán közleményben üdvözölte, hogy „megvalósul az ANAF decentralizációja”. Rámutatnak: ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek. „Mindvégig azt tartottuk szem előtt, mind a tervezet kidolgozásának folyamatában, mind pedig a parlamenti viták alatt, hogy minél közelebb vigyük az ügyintézést az állampolgárokhoz. A pénzügyi hatóságok regionalizációja nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett, és fölösleges utak megtételére kötelezte őket. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre” – idézte a közlemény Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselőjét. 

A parlamenti vitában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői bírálták a tervezetet, mert - véleményük szerint - az adóhivatalt a kormánynak kellett volna újraszerveznie.  A költségvetési bizottság keddi ülésén Eugen Teodorovici azt nyilatkozta, hogy támogatja a kezdeményezést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?