Egérút korrupt politikusok számára, törvénymódosítással

A korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított személyek – köztük politikusok – számára (is) kedvező törvénymódosító javaslatot terjesztett elő egy szociáldemokrata képviselő. Florin Iordache a nemzetbiztonságról szóló 1991/51-es törvény előírásain változtatna.florin iordache

A jogszabály szerint az ügyészek kérhetik a nemzetbiztonság veszélyeztetésével gyanúsított személyek lehallgatását. A lehallgatásokat a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) végzi a legfelsőbb bíróság jóváhagyásával. A jelenlegi előírások szerint a SRI a lehallgatási jegyzőkönyveket az ügyészséghez továbbítja, a vádhatóság pedig felhasználhatja ezeket a bizonyítékokat a gyanúsított ellen.

Florin Iordache úgy módosítaná a törvényt, hogy a SRI ezentúl kizárólag csak azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket továbbítsa az ügyészségre, amelyek megerősítik azt a gyanút, hogy a lehallgatott személy veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Így például nem jutnak el az ügyészséghez azok a lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyek netán korrupciós bűncselekményekről árulkodnak.

Ez azért lenne érvágás az ügyészég számára, mert a vádhatóság korábban több esetben a 1991/51-es törvény alapján kért lehallgatási engedéllyel jutott hozzá olyan terhelő bizonyítékokhoz, amelyekre támaszkodva végül korrupciós vagy más jellegű bűncselekmény gyanújával indított eljárást az eredetileg a nemzetbiztonság veszélyeztetésével gyanúsított személy ellen.

Így járt nemrégiben Cătălin Voicu volt szociáldemokrata szenátor is, akit öt év börtönre ítéltek alapfokon befolyással történő üzérkedés vádjával. A politikus ellen a nemzetbiztonság kockáztatása gyanújával vizsgálódott az ügyészség. Cătălin Voicu beszélgetéseit lehallgatták, és kiderült, hogy korrupciós bűncselekményt követett el.Catalin Voicu

Iordache módosításai alapján a vádak ejtését kérheti az összes olyan korrupciós vagy bármilyen más jellegű bűncselekménnyel gyanúsított személy, akiket nemzetbiztonsági ügyek miatt hallgattak ki, s így akadtak fenn az ügyészség hálóján. Így például Cătălin Voicu is kérheti, hogy fellebbezése tárgyalásakor az ügyészek már ne használhassák bizonyítékként a lehallgatási jegyzőkönyveket, amelyek alapján alapfokon elítélték.

Az ügyben a Gândul megkereste a szociáldemokrata képviselőt, ám a politikus nem volt hajlandó elárulni, mi késztette a törvénymódosítás benyújtására. „Miért magyarázkodjak én neked? Nincs mit magyarázkodnom" – mondta az újságírónak.

Kimaradt?