Erdélyi magyar kutatók szolidarizálnak az MTA Kisebbségkutató Intézetével

„Aggódva figyeljük az MTA átalakítását, különösen azt, hogy mi történik az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével” – üzenik Budapestre erdélyi társadalomkutató szakemberek.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja keretében működő Kisebbségkutató Intézet jövőjét félti több erdélyi magyar társadalomkutató szakember, akik egy erre a célra létrehozott Facebook-oldalon fejezik ki szolidaritásukat a budapesti intézménnyel.

Kezdeményezésük válasz a magyar kormánynak arra a szándékára, hogy feldarabolja az MTA kutatóintézet-hálózatát, megszüntessen és beolvasszon egyes intézeteket, és a gazdaságilag megtérülő alkalmazott kutatásokra és az innovációra helyezi a hangsúlyt.

 

„(…) aggódva figyeljük az MTA átalakítását, különösen azt, hogy mi történik az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével. Sokunk szakmai fejlődésében az intézet kulcsszerepet játszott. (…) Video-üzeneteinken keresztül az MTA TK Kisebbségkutató Intézet, kollegáink, barátaink iránti szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni. Erdélyi kollegáinkat hasonló video-üzenetek elkészítésére biztatjuk! (…)” – olvasható az erdélyi kutatók által létrehozott Facebook-oldalon.

Az oldalon eddig Kiss Tamás szociológus, a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársa, Sárándi Tamás történész, a Maros megyei Múzeum munkatársa, Szabó Töhötöm néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének oktatója, Toró Tibor politológus, a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszékének oktatója és Székely István Gergő politológus tett közzé videoüzenetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?