Ennyibe került az eddigi leglátványosabb RMDSZ-kongresszus

Összesen 147 ezer euróba került a minden eddiginél legnagyobb szabású, 2019-es kolozsvári RMDSZ-kongresszus megszervezése. Az összeg 47 ezer euróval több, mint a négy évvel ezelőtti, szintén Kolozsváron tartott kongresszus költsége.

Ezeket az adatokat Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök ismertette pénteken a Szövetségi Állandó Tanács tagjaival, majd a SZÁT ülése után a magyar sajtóval. A politikus hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy az előzőektől eltérően a 2019-es kolozsvári kongresszus kétnapos volt, és a négy évvel ezelőtti kolozsvári politikai rendezvényhez képest 400-zal, a 2017-es zilahihoz képes 300-zal több résztvevője volt. A zilahi kongresszus megszervezése egyébként 78 ezer euróba került.

Porcsalmi megjegyezte, az idei kongresszus egy főre eső költsége (108 euró) alig haladta meg a négy évvel ezelőtti kolozsvári kongresszus egy főre eső költségét (100 euró). A zilahi kongresszus megszervezésének egy főre eső költsége 78 euró volt.

Az ügyvezető elnöktől megtudtuk: az idei kongresszusra elköltött 147 ezer euró legnagyobb részét, 73 ezer eurót a kommunikációs költségek jelentették. Magyarázata szerint a kommunikációs költségekben a ledfalaktól a különböző nyomtatványokig, a világítástól a hangosításig minden benne van. A négy évvel ezelőtti kolozsvári kongresszus kommunikációs költsége 57 ezer euró volt.

A küldöttek útiköltség-térítése, étkeztetésük és elszállásolásuk 46 500 euróba került. Az összesen 170 négyzetméter ledfalat egyébként 17 ezer euróért bérelte két napra az RMDSZ, és 30 ezer eurót fordítottak nyomtatási költségekre.

Arra a kérdésünkre, milyen kritériumok alapján dől el az, hogy milyen cégekkel szerződik az RMDSZ a kongresszus megszervezésekor, az ügyvezető elnök kijelentette: számít az, hogy eddig milyen vállalkozásokkal működtek együtt és ezek miként teljesítettek, emellett igen fontos szempont a szolgáltatásuk ára is.

Porcsalmi fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem lépték át az idei kongresszus megszervezésére előirányzott költségkeretet. „Szerintem jól és okosan gazdálkodtunk ezzel a pénzzel, tényleg sikerült megrendeznünk az eddigi leglátványosabb és legjobb RMDSZ-kongresszust” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?