Hivatalos: márciusban a hetedikesek is próba-képességvizsgáznak

Csütörtök reggel megjelent a Hivatalos Közlönyben a próba-képességvizsga és próbaérettségi megszervezéséről szóló miniszteri rendelet, szúrta ki az edupedu.ro tanügyi portál. Ez többek között bevezeti a hetedik osztályosok számára is a megmérettetést.

Elképzeléséről Ecaterina Andronescu tanügyminiszter múlt heti sajtótájékoztatóján is beszélt, ám hivatalossá a Hivatalos Közlönyben való megjelenéssel vált. A miniszteri rendelet szerint a hetedikesek számára szervezett próba-képességvizsga azért hasznos, mert a tanulók hozzászoknak a vizsgahelyzethez, illetve a nyolcadikos vizsgaeredmények javulását is várják a rendelkezéstől.

A miniszteri rendelet másik újítása, hogy a diák vagy a szülő írott kérésére a próbavizsgákon elért jegyeket bevezethetik a katalógusba. 

A jóváhagyott menetrend szerint március 11. és 13. között szervezik meg a próba-képességvizsgát a hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak. Először román nyelv és irodalomból, majd matematikából mérik fel a gyerekek tudását, az utolsó vizsgnapon pedig az anyanyelvi ismereteket tesztelik. A próba-képességvizsga eredményeit március 22-én közlik.

A tizenegyedikesek és a végzős középiskolások egy héttel később, március 18–21. között vesznek részt a próbaérettségin. Első nap román nyelv és irodalomból, majd anyanyelvből és a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak. Végezetül pedig a szaknak megfelelő választható tárgyból mérik fel a – kizárólag  a tizenkettedikes – diákok tudását. Az eredmények kifüggesztése március 29-én várható.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?