Jó hírt kapott Beke István és Szőcs Zoltán a legfelsőbb bíróságtól

A legfelsőbb bíróság befogadta a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését.

A kedden meghozott végzés kivonatát szerdán tette közzé honlapján a bíróság. A kézdivásárhelyi férfiak elleni ítélet megsemmisítésére irányuló per első tárgyalását április 23-ra tűzték ki. A végzés jogerős. 

Beke Csilla, Beke István felesége a közösségi hálón azt közölte, hogy a legfelsőbb bíróság egyelőre csak az újratárgyalási kérelem befogadásáról döntött. Az elítélteknek azt a kérését nem bírálta el, hogy védekezhessenek szabadlábon az ügyük újratárgyalása során. Erről minden bizonnyal az áprilisi első tárgyaláson fog határozni a kijelölt bírói testület. 

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A legfelsőbb bíróság általános meglepetést okozott határozatával, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság korábban megsemmisítette a terrorizmus vádját, és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottak ellen, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?