A román hírtévék felkapták Nándika kenyérvásárlását

„Hogyan járt az a férfi, aki románul kért kenyeret a Székelyföldön” – ezzel a címmel indította csütörtök kora délutáni híradóját a Realitatea TV.

A hírtelevízió átvette a kukker.ro munkatársa, Jakab Benke Nándornak a videóját, amelyben azt a mítoszt kívánta szétfoszlatni, hogy Székelyföldön nem szolgálják ki azokat a vásárlókat, akik románul kérnek kenyeret.

romaneeeel 88209600

A videóban Jakab-Benke Nándor piros-sárga-kék szalagot köt a homlokára, majd elindul kenyeret vásárolni. A boltokban románul köszön és a kenyeret románul kéri. Az árusok készségesen kiszolgálják mindenütt, igaz, egyes eladók gyanakodva néznek a kamera felé.

A Realitatea szerint a kétnyelvű, feliratozott videó azt tanúsítja, a román köztudatban élő hiedelemmel ellentétben igenis kedvesen és készségesen kiszolgálták a fiatalembert valamennyi üzletben, ahol román nyelven kért kenyeret, sőt a trikolóros pántlika sem zavarta az eladókat.

Az internetes fórumokon megjelent olvasói véleményt nyilvánítók között akad olyan, aki szerint megrendezett videóról van szó, ugyanis a férfi „tipikusan magyar szakállat visel - erről pedig felismerhették az árusok”. Mások azt írják, hogy a kamera láttán az árusok megfélemlítve érezhették magukat, és csak azért szolgálták ki a fiatalembert. 

Kimaradt?