Költségvetés: enyhült Szatmárnémeti polgármesterének álláspontja

Enyhült Szatmárnémeti polgármesterének álláspontja a költségvetés tervezetével kapcsolatban. Kereskényi Gábor levélben kérte szerdán az RMDSZ frakcióit, támogassák a parlamentben a büdzséről szóló jogszabályt, ha úgy látják, hogy az önkormányzatok működése biztosítva van.

Mint ismert, Szatmárnémeti polgármestere hétfőn még arra kérte a Facebook-oldalán az RMDSZ képviselőit és szenátorait, hogy ne támogassanak egy olyan költségvetés-tervezetet, amely szerinte ellehetetleníti az önkormányzatok fejlődését. Úgy vélekedett, hogy a tervezet alapjaiban elhibázott és tovább növeli a centralizációt, a helyi önkormányzatok kiszolgáltatottságát.

A Maszolnak Erdei-Dolóczky István Szatmár megyei képviselő, a költségvetési bizottság tagja elmondta, alaptalannak tartja Kereskényi Gábor abbéli aggodalmát, hogy az önkormányzatoknak nem lesz miből fedezniük a rájuk hárított plusz kiadásokat. Közölte, hogy erről próbálta meggyőzni a polgármestert is, akivel folyamatosan egyeztet a költségvetés tervezetéről.

Úgy tűnik, hogy a meggyőző munka sikeres volt, mert Kereskényi Gábor szatmárnémeti RMDSZ-elnöki minőségében levelet küldött az RMDSZ két frakciójának, amelyben megköszöni a képviselőknek és szenátoroknak, hogy munkájuk révén a pénzügyminiszter által javasolt tervezet helyi közösségekre gyakorolt „katasztrofális hatásait” sikerült enyhíteni. A levelet aláírta Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke is.

A két politikus emlékezteti a frakciókat: a helyi önkormányzati vezetők garanciákat kértek arra, hogy nem a biztos anyagi csődöt jelenti számukra a kormány tervezete. „Most ezeket a garanciákat, ha csak részben is, de látjuk” – olvasható a birtokunkban lévő levélben.

Kereskényi Gábor csütörtökön a Maszolnak elmondta: valóban ismertette egy levélben az álláspontját a frakciókkal. „Csak megismételni tudom: jobb a költségvetés-tervezet, mint egy héttel ezelőtt volt, RMDSZ-es kollégáimnak köszönhetően sikerült enyhíteni kártékony hatásait, de messze nem tökéletes” – jelentette ki.

Hangsúlyozta azt is: továbbra sem lát száz százalékos garanciát arra, hogy az önkormányzatok költségvetéséből kieső összegeket kompenzálja a kormány. Kérdésesnek nevezte, hogyan vészelik át az önkormányzatok az idei évet a már eddikg elfogadott jogszabályok és kormányrendeletek miatt. „Elég csak a 114-es sürgősségi rendeletet említenem, amely bizonyos, már megkötött szerződések esetében akár 50 százalékos korrekciót is jelenthet. És ez nem játék” – jegyezte meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?