Kitört a béke a Szociál-Liberális Szövetségben

A liberálisok meghátrálásával ért véget szerda este a Szociál-Liberális Szövetség (USL) rendkívüli vezetőségi ülése, melyen az a kompromisszum született, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megőrizheti az igazságügyi minisztériumot, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig nem kér más tárcát cserében. Ez a fejlemény még a kormányfőt is meglepte.

Az USL vezetőségi ülését a liberálisok hívták össze, miután elnökük, Crin Antonescu azzal vádolta Victor Ponta miniszterelnököt, hogy az igazságügyi minisztérium ideiglenes vezetőjeként konzultálásuk nélkül váratlanul nevesítette jelöltjeit a legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi tisztségre. Antonescu szerint Ponta megszegte az USL választóinak tett ígéretét, amikor "az államfő emberét", Laura Kövesi korábbi legfőbb ügyészt jelölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.kinn

A pártszövetség vezetőségi ülése előtt a PNL elnöke azt hangoztatta, hogy a liberálisok továbbra is igényt tartanak az igazságügyi minisztériumra. Sőt azt is kilátásba helyezte, hogy leendő miniszterük visszavonja majd Victor Ponta főügyészjelöltjeit, és az Európai Bizottság elvárásainak megfelelően versenyvizsgát hirdet a posztokra.

Ehhez képest az ülés végén a kormányfő azzal állt ki a sajtó elé, hogy a liberálisok többé nem tartanak igényt a koalíciós szerződés szerint a PNL-t megillető igazságügyi tárcára. „Ez a megoldás még engem is meglepett, de a lényeg az, hogy elsimított minden fajta ellentétet a két párt között. Abban állapodtunk meg a liberálisokkal, hogy mindent elkövetünk az USL egységének megőrzéséért” – jelentette ki Victor Ponta.

Crin Antonescu korántsem mutatkozott ennyire lelkesnek az USL vezetőségi ülése után, ám megerősítette, hogy a PNL inkább lemondott a minisztériumról, mintsem „végzetes válságba” sodorja a pártszövetséget. „Úgy döntöttünk, hogy az igazságügy Victor Ponta és a PSD, illetve vélhetően az államfő hatáskörében marad. A PSD javasolt cserében egy másik minisztériumot, ám ezt nem fogadtuk el” – mondta a politikus.

Antonescu elismerte, korántsem nyugtatta meg Victor Pontának az az ígérete, hogy betartja az USL programját az igazságszolgáltatás területén. „Továbbra is éber leszek” – jelentette ki.

Cikkünk frissül

Kimaradt?