A szegényebbek gyakrabban adnak ritka nevet gyereküknek

A magyar lakosság keresztneveinek gyakorisága alapján minden huszadik magyarnak van ritka neve - derül ki egy felmérésből. A ritka nevek tulajdonosainak aránya sokkal magasabb a fiatalabbak között: a 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, iskolások esetében 15 százalék, míg a 30-59 évesek és a 60 év felettiek között 2-2 százalék.csalad

A 10 év alattiak és a 80 év felettiek között a keresztnevek összetételét tekintve olyan nagy a különbség, hogy lényegében nincs is átfedés - derül ki a Tárki Háztartás Monitor 2012 című vizsgálatából.

A 10 év alattiaknál a Máté 3 százalékban, a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter 2-2 százalékban fordul elő. A 80 év felettieknél a Mária 11 százalék, az Erzsébet 9 százalék, az Ilona 5 százalék, a János 4 százalék, a Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén és Jolán 3-3 százalék, a Béla, Teréz, István, József, Gyula, László, Mihály és Sándor név előfordulása 2-2 százalék.

Szokatlan keresztnévvel jellemzően a szegényebb háztartásokban élők és a fiatalok rendelkeznek: a társadalom legszegényebb háztartási tizedében élők, valamint az iskoláskorúak körében az átlagoshoz képest háromszor gyakoribb a ritka keresztnevek előfordulása.     

Az egy főre jutó jövedelem legalsó tizedébe tartozó háztartások körében a ritka névválasztás aránya az átlag több mint háromszorosa, de a szintén szegénynek számító második és harmadik jövedelmi tizedben élők körében is minden tizedik magyarnak különleges keresztneve van. A ritka nevek aránya ugyanakkor a gondok nélkül élők kis csoportjában is átlag feletti értéket ér el.

A több mint 2000 háztartásban élő mintegy 5000 magyar lakos körében végzett kutatás során a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel. Ritka (szokatlan) névnek azokat a keresztneveket tekintették, amelyek legfeljebb kétszer fordultak elő.

Kimaradt?