FRISSÍTVE - A kürtösi határátkelőnél fogták el az álsebészt

Az ügyészség és a Román Orvosi Kamara is vizsgálódik annak a még érettségi oklevéllel sem rendelkező olasz állampolgárnak az ügyében, aki a román sajtó szerint álnéven tucatnyi plasztikai műtétet hajtott végre neves bukaresti magánklinikákon. FRISSÍTÉS 1: Állást foglalt a tisztiorvosi szolgálat és az orvosi kamara. FRISSÍTÉS 2: a kürtösi határátkelőnél elfogták az álsebészt.

A 38 éves csalót az orvosi kamara egyik alelnöke leplezte le, a Monza nevű fővárosi magánkórházban végzett első operációja után – írta meg a Libertatea. A tavaly karácsony környékén végrehajtott műtét alatt az altatóorvosnak és az asszisztensnőknek is feltűnt, hogy Matthew Mode (eredeti nevén Matteo Politi) a legelementárisabb szabályokat sem tartja be, még a kezét sem az előírásoknak megfelelően szárítja a bemosakodás után. (Az operáció eredményéről a napilap csak annyít írt, hogy a páciens "túlélte").

Az eset a klinika vezetőinek tudomására jutott, akik értesítették az orvosi kamara egyik alelnökét. Lucian Negreanu és egyik társa a Libertatea forrásai szerint valóságos detektívmunkával kiderítették, hogy Matteo Politi nemcsak álnevet használt, hanem az önéletrajzát is meghamisította: azt állította magáról, hogy az egyik legnevesebb amerikai egyetemen szerzett oklevelet. Az is kiderült, hogy a férfinek érettségi diplomája sincs, és korábban Olaszországban felfüggesztett börtönre ítélték, amiért orvosnak adta ki magát.

Az orvosi hivatás gyakorlásához az orvosi kamara és a tisztiorvosi szolgálat (DSP) engedélyére is szükség van Romániában. Az utóbbit a férfi egy hamisított egyetemi oklevél segítségével meg is szerezte. Ennek birtokában szegődött a Monzához, azt ígérve, hogy hamarosan beszerzi az orvosi kamara engedélyét is. 

A Libertatea szerint Matteo Politi egy év alatt tucatnyi plasztikai műtétet végzett másik három romániai magánklinikán. A napilap cikkéből az viszont nem derül ki, hogy miért nem lepleződött már korábban le, és miként volt képes sikeresen elvégezni ezeket az operációkat, ha a legelemibb orvosi szabályokat sem ismerte.

Az ügyben megszólalt kedden Sorina Pintea egészségügyi miniszter is, aki szerint az érintett kórházakat terheli a felelősség az ügyben, mert törvénytelenül alkalmazták az álsebészt. Az orvosi kamara feljelentette Matteo Politit az ügyészségen. A férfi a Libertatea kérdéseire nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy jelenleg külföldön tartózkodik.

FRISSÍTÉS 1: Belső kivizsgálásba kezdett a bukaresti igazgatóság (tisztiorvosi szolgálat) annak megállapítására, hogy milyen körülmények között kapott orvosi bélyegzőt Matteo Politi. Az intézmény közlése szerint az olasz férfi nevére 2018 márciusában állította ki az orvosi bélyegzői sorszámot az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda.

Az igazgatóság vezetősége belső kivizsgálást rendelt el, és a törvényes eljárás értelmében a fegyelmi bizottság bevonásával veszik górcső alá, miként történhetett meg, hogy a hivatal egyik tisztviselője jóváhagyta Matteo Politi kérelmét – tájékoztatott az intézmény. Közölték azt is, hogy a Politi számára bélyegzői kódot jóváhagyó alkalmazottat a kivizsgálás lezárásáig egy másik osztályra helyezték át.

Az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda széles körű ellenőrzésbe kezdett annak megvizsgálására, hogy milyen körülmények között bocsátották ki az orvosi bélyegzői kódokat a 2018-as év folyamán. A közegészségügyi igazgatóság ugyanakkor leszögezi, mélységesen sajnálja a történteket, és mindent megtesz, hogy hasonló eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.

Az orvosi kamara közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy Politi Matteo nem szerepel tagjai között, és ideiglenes működési engedélyt sem állított ki ilyen névre. Ahhoz, hogy valaki orvosi hivatását gyakorolhassa Románia területén, vagy tagja kell hogy legyen az orvosi kamarának, vagy ideiglenes engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet szintén az orvosi kamara állít ki.

Az orvosi kamara büntetőjogi feljelentést tett, a minisztérium pedig szintén kivizsgálást indított az ügyben.

FRISSÍTÉS 2:  Elfogták a határon azt a személyt, aki álorvosként illegálisan végzett műtéteket Romániában - közölte a határrendészet. 
Az olasz állampolgár szerda hajnalban, a kürtösi határátkelőnél, a Bukarest-Budapest vonattal akarta elhagyni az országot. A férfi, akinek nevére csalás gyanújával állítottak ki előállítási parancsot, az úti okmányok ellenőrzésénél bukott le. 

Kimaradt?