Bihoreanul: vizsgálja a DNA a Varadinum alapítvány önkormányzati támogatását

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja a nagyváradi Varadinum alapítvány önkormányzati támogatását - írta hétfőn megjelent számában a Bihoreanul hetilap.  Pásztor Sándor megyei tanácselnök cáfolta, hogy eljárást indított ellene a DNA.

A Bihoreanul állítása szerint a vádhatóság célkeresztjébe került Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzatnak az RMDSZ színeiben megválasztott elnöke az "RMDSZ-közeli civil szervezetek csalásgyanús" finanszírozásával kapcsolatban. A lap tudni véli, hogy az RMDSZ-es elöljárót hivatali hatalommal való visszaéléssel, források nem rendeltetésszerű felhasználásával, csalással és okirat-hamisítással gyanúsítják, többek között a Varadinum alapítványnak évről évre kiutalt költségvetési források miatt. 

Pásztor Sándor a Krónika napilapnak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy eljárást folytat ellene a DNA. Megerősítette ugyanakkor, hogy a hatóságok vizsgálják egyebek mellett a Festum Varadinum rendezvénysorozat önkormányzati támogatását.

Állást foglalt az RMDSZ

A Bihar megyei RMDSZ sajtóirodája hétfői sajtóközleményében a Bihoreanulban megjelenteket magyarellenes támadásnak minősítette. Állásfoglalásában emlékeztetett, hogy a hetilapot a bíróság első fokon elítélte magyarellenes tartalmakért, és azóta újabb feljelentés érkezett ellne hasonló ügyben.

Az RMDSZ által létrehozott Varadinum Kulturális Alapítvány tevékenységi körébe a nagyváradi Varadinum ünnepségsorozat évenkénti megszervezése, kulturális és sportesemények, valamint fesztiválok szervezése és támogatása tartozik. Az alapítványt korábban Pásztor Sándor vezette. A szervezet évről évre megrendezi a nagyváradi magyarság egyik legnagyobb rendezvénysorozatát, a Festum Varadinumot, amelyet idén 28. alkalommal tartanak meg, május 5-19. között.

A közlemény felidézi azt is, hogy az elmúlt napokban a nagyváradi DNA hat ügyészéből öt ellen indított eljárást az ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálására létrehozott vádhatóság. A gyanúsítottak egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint arról beszéltek egymást közt, hogy „nagy ügyek” kellenek és azokat a bírókat, akik akadékoskodnak, el kell távolítani.

A Bihar megyei RMDSZ az állásfoglalásban hangsúlyozta: sem Pásztor Sándort, sem mást nem értesítette a DNA arról, hogy bármivel vádolnának bárkit. A közlemény emlékeztet: a megyei önkormányzati pályázatokon keresztül más közösségek is támogatást kaptak, ennek ellenére a Bihoreanul szerint csak magyar közösségi rendezvényeket, személyeket vizsgálnak.

„Az újságcikk szövege szinte lemásolja a megyei ellenzéki sajtótájékoztatón elhangzottakat. Egy éve az ő vádjaikról a bíróság véglegesen kimondta, hogy nem igazak, és törvényesen lett megválasztva Pásztor Sándor a megyei tanács elnökének” – zárul a közlemény.

Kimaradt?