FRISSÍTVE - Csíkszeredaiakat sodortak el jégtömbök a Kelemen-havasokban, egyikük meghalt

Elsodort vasárnap egy kirándulócsoportot a lavina a Kelemen-havasokban, egy turista eltűnt – közölte hétfőn a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője. FRISSÍTÉS1: Egy személy meghalt. FRISSÍTÉS2: Az áldozatok csíkszeredaiak voltak.

Alina Ciobotariu tájékoztatása szerint a lavina öt embert sodort el, akik motoros szánnal indultak kirándulni, közülük kettőnek sikerült eljutnia a meteorológiai állomásig, onnan hívták a 112-es egységes segélyhívószámot. A mentésbe Hargita, Maros és Suceava megyei hegyimentők és hegyicsendőrök kapcsolódtak be.

A szakemberek szerint meglehetősen „homályos” információk állnak rendelkezésre a történtekről. Egy személyt eltűntnek nyilvánítottak. A mentést nehezíti, hogy a Kelemen-havasokban továbbra is rendkívül magas a lavinaveszély. 

FRISSÍTÉS1A Maros és Hargita megyei hegyimentők éjszakai menetelés után hétfő reggel elértek a tragédia helyszínére, egy halottat és két sérültet találtak. A sebesülteket elsősegélyben részesítik és előkészítik az útra, hogy le tudják őket hozni. A nagy lavinaveszély miatt egy mentőhelikopter bevetése is szóba került. 

FRISSÍTÉS2: A lavina csíkszeredai motoros szánosokat sodort el – számolt be a szekelyhon.ro alapján az MTI. Kovács Róbert, a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat vezetője a portálnak elmondta: a fokozott lavinaveszélyre vonatkozó figyelmeztetések ellenére maroshévízi és csíkszeredai fiatalok motoros szános kirándulásra mentek vasárnap a Kelemen-havasokba.

A lavinát a három csíkszeredai motorszános idézte elő 1500-1700 méteres magasságban a Fondul Pietrosului nevű völgy északi, nagyon meredek oldalán, miután a csapat maroshévízi tagjai visszafordultak. Kovács Róbert szerint nem hógörgeteg, hanem nagy jégtömbök indultak el a hegyről, és sodorták el a fiatalokat. Egyikük teste úgy szétroncsolódott, hogy esélye sem volt a túlélésre, annak ellenére, hogy nagyon jól felszerelt csapat volt - mondta a hegyimentő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?