Továbbra sem sikerült befejezni a föld- és ingatlan-visszaszolgáltatásokat Háromszéken

Harminc évvel a rendszerváltást követően sem sikerült lezárni a föld- és ingatlan-visszaszolgáltatásokat Háromszéken. Sebastian Cucu prefektus szerdán a kormányhivatal évi mérlegének bemutatóján rámutatott, hogy mintegy 6 500 visszaigénylési ügy rendezetlen Kovászna megyében.

A prefektus beszámolója szerint a megyei földosztó bizottság tavaly 13 alkalommal gyűlésezett, 242 visszaigénylési dossziét elemeztek, és 55 visszaszolgáltatási rendelet által 23 településen összesen 21 678 négyzetméter területet juttattak vissza 120 személynek. Sebastian Cucu rámutatott, hogy rendkívül lassan halad a visszaszolgáltatás. Az erről szóló legutóbbi, 165-ös törvény elfogadásának idején 2013-ban még 12 900 visszaigénylési kérés volt napirenden, ezt tavaly év végére sikerült 6 500-ra csökkenteni.

A háromszéki prefektus a helyi földosztó bizottságok lassú munkatempójával magyarázza a folyamat késlekedését. Véleménye szerint ilyen ütemben még legalább két év kell ahhoz, hogy befejezzék a föld-visszaszolgáltatásokat.

Sepsiszentgyörgyön van a legtöbb rendezetlen visszaszolgáltatás

Az éves prefektúrai mérleg bemutatásán Sebastian Cucu prefektus bírálta a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot. Rámutatott, hogy a 2001/10-es törvény alapján még 481 ingatlan-visszaigénylési kérés van a megyében, és ez mind sepsiszentgyörgyi ügy. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a lassú visszaszolgáltatási folyamat miatt néhány éve már megbírságolták Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, és most, látva a rendezetlen visszaigénylési dossziék magas számát, újra elgondolkodik azon, hogy valamilyen kényszerítő intézkedést meghozzon Sepsiszentgyörgy esetében. 

Sebastian Cucu rámutatott, hogy az elmúlt években az volt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat magyarázata a helyzetre, hogy nincs személyzete és az alacsony bérek miatt nem tudnak alkalmazni, viszont azóta megváltozott a helyzet, a helyi közigazgatsásban már eléggé magasak a fizetések, így véleménye szerint ez az akadály elhárult.

Bonyolult ügyek maradtak függőben

Az elakadt ingatlan-visszaszolgáltatási ügyek kapcsán Antal Árpád polgármester korábban rámutatott, hogy az előírások szerint az iktatószám sorrendjében kell a kéréseket megoldani, ezért hiába van több egyértelmű, viszonylag egyszerűen rendezhető vagy visszautasítható kérés, amíg a korábban benyújtott kérésekre nem találnak valamilyen megoldást, a később benyújtott kérésekhez nem nyúlhatnak. Ha például elakadtak egy dossziénál, és kiegészítő iratokat kértek, akkor elakad az egész folyamat, míg ez az egy meg nem oldódik.

Az elöljáró korábban arra is rámutatott, hogy hátráltatja a folyamatot, hogy a helyi bizottságban mindössze egy jogász dolgozik, viszont különböző jelentéseket, kísérőleveleket, törvényre való hivatkozást kell mellékelni a vaskos iratcsomókhoz, amelyeket kárpótlásra javasolnak a bukaresti bizottságnak.

Kimaradt?