Áll a bál az USL-ben a főügyész-kinevezések miatt

A hírtelevíziók információi szerint bojkottálták a liberális miniszterek a szerdai kormányülést, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke pedig rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, miután a miniszterelnök váratlanul mégis megtette javaslatait a főügyészi tisztségekre. Crin Antonescu a kormányfő szemére vetette, hogy nem konzultált vele ebben a kérdésben.

Bár sajtótájékoztatóján a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke többször is hangsúlyozta, hogy nem érdeke az USL szakadása, nem titkolta, hogy a kormányzó pártok között most igen nagy a feszültség. Úgy fogalmazott: „úgy vélem, van még esély az USL egyben maradására". Crin Antonescu közölte: a feszültség oka, hogy a PNL nem ért egyet a miniszterelnök és az államfő között körvonalazódó kompromisszummal a főügyészek kérdésében. Elsősorban Victor Pontának azzal a javaslatával, hogy a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) Laura Codruța Kövesi volt legfőbb ügyész vezesse.

Brüsszel ragaszkodik a versenyvizsgához. Mark Gray, az Európai Bizottság szóvivője a Mediafax hírügynökségnek szerdán azt mondta, az EB tudomásul vette a jelöléseket, és továbbra is azon az állásponton van, hogy az ügyészségi vezetők kinevezését egy szelekciós folyamatnak kellene megelőznie. Tájékoztatása szerint sem a román államfő, sem a miniszterelnök nem konzultált az elmúlt napokban a főügyészi kinevezésekről José Manuel Barroso főbiztossal.

Antonescu szerint Ponta megszegte az USL választóinak tett ígéretét, amikor "Băsescu emberét" jelölte a DNA élére. A PNL elnöke azt állította, hogy az USL-nek "fel kell szabadítania az igazságszolgáltatást Băsescu befolyása alól", ezért elfogadhatatlan, hogy az a Kövesi vezesse a DNA-t, aki a "Băsescu-rendszer" idején a legfőbb ügyészi posztot töltötte be.„Nem tudunk egyetérteni azzal, hogy az egyik ügyészség élére az elnök a saját emberét tegye" – fogalmazott.crin

A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy jövőre indul az államfőválasztáson, és szüksége van Victor Ponta és a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására. „Ám egy percig sem habozok lemondani erről a támogatásról, ha elfogadhatatlan dolgokat kérnek tőlem" – tette hozzá.

Antonescu közölte azt is, hogy a PNL igényt tart az igazságügyi miniszteri tisztségre, és várhatóan még szerdán, a párt vezetőségi ülése után megnevezi jelöltjét erre a posztra. Mint mondta, tudomása szerint az új miniszternek lehetősége lesz majd visszavonni Victor Ponta – ügyvivő igazságügyi miniszteri minőségében tett – javaslatait az főügyészi tisztségekre. Délután Crin Antonescu kezdeményezésére vezetőségi ülést tart az USL is.

Morar miatt gondolta meg magát Ponta

A miniszterelnök hétfő koradélutánig nem reagált Crin Antonescu nyilatkozataira. A délelőtti kormányülés sajtónyilvánosság előtt tartott részében elmondta: azért gondolta meg magát a főügyészek kérdésében, mert nem tudná "passzívan szemlélni", hogy a jelölések Daniel Morar "monopoliumát képezzék".

Victor Ponta ezzel arra utalt, hogy a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) tagjaként Morar kedden a kormányfő számára világossá tette: a CSM ügyészségi részlege ragaszkodik a főügyészek versenyvizsga útján történő kinevezéséhez. A DNA volt főügyésze emlékeztette Pontát arra, hogy ez az Európai Bizottság elvárása is. Közölte azt is: nem ért egyet azzal, hogy a vádhatóságok vezetői politikai kompromisszumok alapján nyerjék el tisztségekeiket, és azzal sem, hogy a DNA élére olyan személy – Laura Codruța Kövesi – kerüljön, aki soha nem dolgozott még a korrupcióellenes ügyészségen.

Voiculescu: nem szakad az USL. Konzervatív Párt alapítója, Dan Voiculescu szerint nem bomlik fel a Szociál-Liberális Szövetség a miniszterelnök váratlan lépése miatt. „Nagyon sokan szeretnék azt, hogy az USL szakadjon szét. Az üzenem nekik, hogy az USL nem fog szakadni” – jelentette ki az üzletember-politikus, aki román sajtóértesülések szerint az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy a DNA élére Laura Codruta Kövesi kerüljön..

Victor Ponta szerint elfogadhatatlan, hogy Morar megróbálja átírni az ország törvényeit. "Ezért az ügyvivői igazságügyi miniszteri tisztségem adta jogaimmal élve megtettem javaslataimat" – jelentette ki. Hozzátette, a főügyészek gyorsított eljárással történő kinevezése mellett szól az is, hogy kedd éjjeltől gyakorlatilag nincs vezetője a legfőbb ügyészségnek, mert a legfőbb ügyész első helyettesi posztját betöltő Daniel Morar mandátuma lejárt.

Az újságírók egyébként szerdán megpróbáltatták reagáltatni Daniel Morart a kormányfő nyilatkozataira. A DNA volt főügyésze a kérést azzal hárította, hogy őt nem érdeklik Victor Ponta kijelentései.

 

Cikkünk frissül

Kimaradt?