Évértékelőt tartott a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Csíkszeredában

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Zöldövezet Programot. A civil szervezetek február 28-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat, a támogatások összértéke 696 000 lej. A keddi sajtótájékoztatón a tavalyi évet is értékelték, illetve díjazták a 2018-as Zöldövezet nyerteseit.

Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója és Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozták, hogy a Zöldövezet Program elsődleges célja ösztönözni a gyerekeket és fiatalokat a környezetvédelemre. „A MOL Románia számos területen úttörőnek bizonyult, többek között a társadalmi felelősségvállalás terén. A Zöldövezet a vállalat legrégebbi CSR programja, amely évről évre növekedik. Mindez azt mutatja, hogy egy valós társadalmi szükségletet próbálunk kielégíteni” – nyilatkozta Camelia Ene.

A program keretében városi zöldövezetek és védett területek témában lehet idén pályázni. Előbbi esetében 10 000 lej, utóbbi esetében projektenként legtöbb 20 000 lej a megpályázható összeg. „Az utóbbi években egyre gyakrabban esik szó arról, hogy társadalmunk alapvető kötelessége az utánunk következő generációknak egy jobb világot, egy tisztább és egészségesebb környezetet hagyni. Programunk ennek megvalósításához járul hozzá” – mondta Potozky László.

A városi zöldövezetek keretében pályázhatnak zöldövezetek rendezésére, létrehozására, a védett területek keretében pedig olyan pályázatokat várnak, amelyek a romániai védett területeknek a helyi közösségek körében történő népszerűsítését tűzik ki célul. Idéntől megpályázható a Környezetért díj is, amelyet olyan civil szervezet vagy személy kaphat meg, aki tevékenységével hozzájárult a védett területek vagy a biodiverzitás megőrzéséhez, és az is fontos szempont, hogy szerepet vállaljanak a természetvédelem fontosságának tudatosításában.

A 2018-as nyertesek

A Városi Zöldövezet pályázat 2018-as győztese az ANYA Alapítvány Házikó a ligetben elnevezésű projektje, amelyet a Dolj megyei Craiován valósítottak meg. Egy körülbelül kétszáz négyzetméteres területet zöldesítettek, kültéri bútorokat helyeztek ki, 14 fát és cserjét ültettek el. A Védett területek pályázat keretében a ProPark Alapítványt díjazták, amely a természetvédő személyek és a romániai védett területek népszerűsítését tűzte ki célul. A projektben 27 partnerszervezetet vontak be az ország 18 megyéjéből.

Az évértékelő során többek között elhangzott, hogy tavaly 47 pályázat kapott támogatást, összesen 645 725 lej értékben, a projektekbe több mint 16 000 személyt vontak be. Hét tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre, 15 Junior Ranger tábort és 183 környezetvédelemre nevelő tevékenységet szerveztek. A Polgár-Társ Alapítvány februárban ünnepeli fennállásának huszadik évfordulóját, illetve azt, hogy 14 éve dolgoznak együtt a MOL Románia leányvállalattal. A közös programok révén a fiatalokat a természet és a környezet tiszteletére nevelik, így járulnak hozzá a generációk környezettudatosságának erősítéséhez, hangzott el.

Kimaradt?