Felszámolják a sepsiszentgyörgyi ingyenkonyhát

Felszámolják a sepsiszentgyörgyi ingyenkonyhát, mivel alacsony volt az igény a kínálatára. Az öt évvel ezelőtt európai uniós forrásokból felújított szociális étkezdében akár 450 rászoruló számára készülhetne étel, de az elmúlt időszakban alig 15 százalékos kihasználtsággal működött ezért a sepsiszentgyörgyi önkormányzat úgy döntött, felszámolja azt.

A szociális konyha szolgáltatásait évekkel ezelőtt még több száz olyan rászoruló vette igénybe, akiknek családjában az egy főre eső jövedelem a minimálbér alatt volt, sokuk segélyekből éltek vagy átmenetileg semmiféle jövedelmet nem valósítottak meg. Az elmúlt időszakban azonban számuk jelentősen megcsappant. Ennek legfőbb oka, hogy a szegénykonyhán, ingyen ebédben részesülő munkaképes felnőttek törvény szerint havonta 5 napnyi közmunkát kell végezzenek az ellátásért cserébe. Ezt az elvárást gyakorlatilag egyetlen rászoruló felnőtt sem tejesítette, senki nem volt hajlandó jelentkezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által felkínált közmunkára.

Egy ideje már csak néhány tucat gyerek járt az ingyen konyhára, mivel a szabályzat szerint elvárás, hogy a jogosult diákok ne gyűjtsenek össze havi ötnél több igazolatlan iskolai hiányzást. Az önkormányzat elemzi annak lehetőségét, hogy megoldják a szegénykonyha eddigi látogatóinak további ellátását, de mivel a jogosult gyerekek többsége Őrkő negyedi, ahol párhuzamosan több szociális program is működik, biztosított az, hogy a rászoruló fiatalok ne maradjanak ingyen ebéd nélkül.

A sepsiszentgyörgyiek által „Három Rózsa-ként” ismert épületet átadják a közelben lévő Plugor Sándor Művészeti Líceumnak iskolai étkezde céljából, ugyanis ez az egyetlen bentlakásos tanintézmény a városban, amelynek nem volt étkezdéje. A művészeti líceum bentlakó diákjai szervezett keretek között napi három étkezésben részesülnek majd, de a Speciális Általános Iskola tanulói is ott fognak ebédelni. Az önkormányzat számításai szerint az étkezde 85%-os kihasználtsággal fog működni, de a szolgáltatások minőségének javításával ez a 100%-ot is elérheti.

Kimaradt?