Johannis a Brexitről: az EU-ban maradó országok nem tárgyalják újra a megállapodást

A Nagy-Britannia tervezett európai uniós kiválása (Brexit) után az EU-ban maradó országok egységesek és nem tárgyalják újra a hosszas egyeztetéssel kidolgozott, általuk korábban elfogadott, de a brit parlament által elutasított megállapodást - szögezte le szerdán Klaus Johannis, az EU soros elnökségét ellátó Románia elnöke.

Hozzátette: az Európai Unió a brit kormánytól várja, hogy tisztázza álláspontját, a folytatás attól függ, mi történik Nagy-Britanniában. Johannis úgy vélekedett: a britek még nem merítettek ki minden procedúrát, amelynek nyomán végül mégiscsak elfogadhatják a megállapodást, és szerinte ez lenne a legjobb megoldás. Másfelől a 27 maradó tagországból álló EU más forgatókönyvekre is felkészült, a román uniós elnökség pedig készen áll szerepének ellátására bármilyen forgatókönyv esetén - jegyezte meg.

"Nem kell pánikba esni, nem kell mindenféle lehetséges forgatókönyv kommentálására ragadtatnunk magunkat. Az EU-27-ek elfogadták a megállapodást, és majd ha a brit kormány tisztázza álláspontját, meghozzák a szükséges intézkedéseket" - mondta Johannis.

A román államfő igyekezett megnyugtatni a Nagy-Britanniában dolgozó románokat és szülőföldjükön hátrahagyott rokonaikat is, mondván, hogy érdekeiket akkor is érvényesíteni fogják, ha Nagy-Britannia nem fogadná el az EU-27-ekkel kidolgozott megállapodást.

Kedd este George Ciamba, a román uniós elnökség lebonyolításáért felelős román tárca nélküli miniszter is - a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást kategorikusan elutasító londoni alsóházi döntés után - higgadtságra intett, és úgy értékelte: még nem vált bizonyossá, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága megállapodás nélkül fog megszűnni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?