Kövesi-ügy: Ponta vitriolos replikát adott Antonescunak

Gyakorlatilag elismerte hétfőn a kormányfő, hogy ügyvivő igazságügyi miniszterként Laura Codruţa Kövesit javasolja majd a korrupcióellenes ügyészség élére. Victor Ponta ugyanakkor vitriolos választ adott a Kövesi kinevezését ellenző Crin Antonescunak, aki szerint Románia volt legfőbb ügyésze túlságosan közel áll az államfőhöz.

A miniszterelnök emlékeztette a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnökét arra, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az utóbbi hónapokban „az államfőhöz Kövesinél jóval közelebb álló” politikusokat fogadott be a soraiba. Ponta név szerint említette Sorin Frunzăverdét és Mihai Stănișoarát, akik a Demokrata Liberális Pártból (PDL) igazoltak át a PNL-be.pontanton

„Én Kövesit nem a Szociáldemokrata Párt alelnökévé nevezem ki” – utalt Frunzăverde PNL-ben betöltött tisztségére. Úgy fogalmazott: a legfőbb ügyész kinevezésének kérdésében szolidaritást vár el a liberálisoktól, ugyanúgy, ahogy a szociáldemokraták sem szóltak egy szót sem, amikor a PNL Traian Băsescuhoz közel álló embereket fogadott be.

Ponta hangsúlyozta, kormányfőként kötelességének tartja kimozdítani a holtpontról a legfőbb ügyész és a DNA főügyésze kinevezését, ami az államfő ellenkezése miatt hónapok óta elhúzódik. „Meg akarom oldani a problémát. Ehhez olyan döntéseket kell hoznom, amelyek lehet, hogy nem tetszenek egyes újságíróknak” – jelentette ki.

A miniszterelnök arra utalt, hogy pénteken este a Crin Antonescuhoz közel álló Antena3 stúdiójában a hírtelevízió újságírói hevesen támadták Kövesi esetleges kinevezése miatt. Victor Ponta válaszában nem titkolta: a DNA főügyészének kinevezésekor fontos szempont, hogy a jelöltet hogyan fogadják Brüsszelben. „Nem akarom többé azt hallani az európai partnereinktől, hogy az USL a politikusait kívánja oltalmazni a DNA élére kinevezett ügyésszel” – fogalmazott Ponta.

A kormányfő ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a korrupcióellenes vádhatóság vezetőjeként Laura Codruţa Kövesi nem lesz részlehajló.

Kimaradt?