Zászlóégetés: elkövető nincs, hangulatkeltés van Nagyváradon

Megvan a megfelelő törvényi háttere a magyar zászló kihelyezésének, szögezte le Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke kedden, Nagyváradon.

Mint arról beszámoltunk, december 29-éről 30-ra virradóra egy fiatal lány öngyújtóval próbálta meggyújtani a nagyváradi Fekete Sas-palotában található Bihar megyei RMDSZ-székházánál kihelyezett magyar zászlót. Tettéről videofelvétel is készült, a feljelentést pedig december 31-én iktatták a rendőrségen.

Cseke Attila felidézte: eddig három esetben tettek feljelentést a rendőrségen, a zászló 2018. augusztus 31-i, illetve december 2-i megrongálása miatt, majd december 31-én rongálás és gyűlöletkeltés bűntette miatt. Eddig egyetlen feljelentésre sem érkezett válasz. A Sas-passzázsban több térfigyelő kamera is működik, ezek felvételei is segíthetnek rendőrségnek a tettes mielőbbi azonosításában. A legutóbbi esetről ugyanakkor a nagyváradi román sajtó egy része úgy számolt be, hogy törvénytelennek minősítette a zászló kihelyezését. A politikus ezt a sajtótájékoztatóján cáfolta.

Cseke Attila kifejtette: az egyes nagyváradi román lapokban megjelent állításokkal szemben a magyar (akárcsak a román és az uniós) zászló kihelyezésének van törvényes alapja, majd idézte az 1994/75-ös törvény, illetve a 2001/1157-es kormányhatározat vonatkozó cikkelyeit.

A piros-fehér-zöld zászló Tokiótól New Yorkig a magyarság jelképe, éppen úgy, ahogy a románságé a piros-sárga-két lobogó, mondta a politikus, és fényképeket is bemutatott a sajtótájékoztatóján, többek között a méhkeréki (Magyarország) községházáról, amelyek kifüggesztették a román zászlót, és a szintén Bihar megyei, Sólyomkővári Polgármesteri Hivatalról is, amelyen a szlovák lobogó látható. Cseke Attila kérdésünkre később azt is elmondta: nincs tudomása arról, hogy a megyében hasonló incidensek történtek volna.

Cseke nem érti Zatykó hozzállását

A megyei RMDSZ elnöke reméli, hogy az elkövetőt mihamarabb azonosítják. Hozzátette: továbbra is az a véleményük, hogy a magyar és román közösségnek békében kell együtt élnie. Mint megtudtuk, Cseke Attila prefektúra részéről látott reakciót a zászló kitételének jogosságáról. Elmondta azt is: Ilie Bolojan polgármester tanácsadójának, Zatykó Gyulának a reakciója megmagyarázhatatlan számára. A tanácsadó egyebek mellett azt írta a közösségi oldalán, hogy a zászlót provokációra használja az RMDSZ. „Tőkés László EP-képviselőnek az irodájánál is kifüggesztették a magyar zászlót, ezek szerint tehát az is provokáció” – jegyezte meg a szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?