A Bucsecs-hegységben rekedt több turista a hó miatt

Egyméteres hótorlaszok keletkeztek a Bucsecs-hegységben a hóvihar miatt keddről szerdára virradó éjszaka, így több tíz turista rekedt a hegyekben Padina környékén.

A Dâmbovița megyei hegyimentők vezetője, Doru Deaconescu szerint a korábbi 70-80 cm-es hórétegre újabb 15 cm rakódott, és egyméteres hótorlaszok is keletkeztek. Mint mondta, szerda reggel Peșterából elindult egy hótakarító berendezéssel ellátott jármű, az út várhatóan dél körül szabadult fel. Zănoagă és Peștera között lehet közlekedni, Dichiunál viszont a hó elzárta az utat, pontosított a hegyimentő.

Az elmúlt 24 órában egyébként 11 autóval közlekedő turistát szabadítottak ki a hó fogságából a Zănoagán állomásozó hegyimentők. Surle, Belvedere és Brândușa környékén, a 714-es megyei úton összesen nyolc felnőtt és három gyermek utazott a hóban rekedt, majd kiszabadított járművekben.

 

Országos szinten az utóbbi 24 órában 39 segélykérő hívás érkezett a Salvamont hegyimentő-szolgálat diszpécserközpontjához. Az elmúlt napon szolgálatot teljesítő 300 hegyimentőnek 39 esetben kellett segítséget nyújtania a hegyeken bajba jutott turistáknak. A legtöbb segélykérő hívás sípályákon vagy azok környékén történt balesetek, hóviharban rekedt vagy eltévedt emberek miatt érkezett a központhoz. Az utóbbi 24 órában a Salvamont predeáli csapatának 7, a buşteni-inek 5, a strajainak 5, a brassóinak 4, a Gorj megyei hegyimentőknek 4, a Fehér megyeieknek 3, a sinaiainak 2, a Dâmboviţa megyei csapatnak 2, a vâlceai, a törcsvári, a nagyszebeni, a gyergyószentmiklósi, a petrozsényi, a krassó-szörényi és a bihari Salvamontnak egy-egy alkalommal kellett mentőakciókat lebonyolítania.  További 28 betelefonáló tanácsot vagy információkat kért a hegyimentőktől az utóbbi napon. (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?