Megtámadta az ellenzék az „ügyészek ügyészségének” létrehozását

Az alkotmánybírósághoz fordult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az ügyészek és a bírák visszaéléseit kivizsgáló ügyosztályt létrehozó 2018/90-es sürgősségi kormányrendelet ügyében - jelentette be Ioan Cupşa és Stelian Ion képviselő.

„Véleményünk szerint alkotmányellenes a rendelet szövege is, és az is, ahogyan elfogadták. Ugyanakkor kértük a bíróságot, hogy négy kérdéssel forduljon az Európai Unió Bíróságához, amely válaszában egyszer és mindenkorra tisztázná, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében összeállított jelentésben foglaltak köztelezők-e vagy sem” - mondta el Ioan Cupşa liberális képviselő.

Stelian Ion USR-s képviselő úgy vélekedett, hogy az MCV-jelentésben foglaltak kötelező érvényűek és elmondta: „kemény” érveik vannak, ami azt bizonyítja, hogy a kormányrendelet alkotmányellenes. Többi között megszegi a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, hogy nem veszi figyelembe az MCV-jelentést, emellett nem lehet kormányrendelettel módosítani egy olyan fontos állami intézmény struktúráját, mint a legfőbb ügyészség.

Kapcsolódók

Kimaradt?