Győzelmeként könyvelte el az ellenzék a képviselőház szerdai ülését

Az ellenzéki alakulatok a képviselőház házszabályában és az alkotmányban előírtaknak megfelelően jártak el a szerdai ülésen Liviu Dragnea és Florin Iordache tisztségből való menesztése kapcsán – hangsúlyozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan. A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetői szerint Liviu Dragnea és Florin Iordache már csak volt vezetői a képviselőháznak.

Az alsóház plénumának botrányba torkollt ülése után Raluca Turcan azt mondta, a PNL, az USR, a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Románia, a független képviselők, valamint a nemzeti kisebbségek csoportjába tartozó képviselők szerdán „visszaállították a demokráciát és a törvény tiszteletét” a képviselőházban. A PNL bebizonyította, hogy Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alelnök vétett az alkotmány ellen, ezért megérdemlik, hogy mentsék fel őket tisztségükből – tette hozzá Turcan.

Hangsúlyozta, a Dragnea és Iordache leváltására irányuló javaslatukkal maradéktalanul betartották a házszabályban és az alkotmányban előírtakat, illetve az alkotmánybíróság határozatait. „Reméljük, minél rövidebb időn belül sor kerül majd e két, napirendre tűzött és megvitatott határozattervezettel kapcsolatos végső szavazásra, és Liviu Dragnea, valamint Florin Iordache végképp a múlté lesz” – fogalmazott Turcan.

Eugen Tomac PMP- és Dan Barna USR-elnök szerint Liviu Dragnea és Florin Iordache már csak volt vezetői a képviselőháznak, lévén, hogy a PSD és az ALDE elveszítette a többséget az alsóházban. „Legnagyobb győzelmét könyvelhette el az ellenzék, mert ma a képviselőház plénuma szuverén módon meneszette tisztségéből Liviu Dragneát és Florin Iordachét” – mondta Tomac.

Dan Barna emlékeztetett az alkotmánybíróság 2012-es határozatára, amelyben a taláros testület a Roberta Anastase házelnöki tisztségből való felmentésével kapcsolatos ügyben kimondta, a plénumnak jogában áll ilyen döntést hozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?