Két ötnapos minivakációval zárhatjuk a 2018-as évet

A napokban dönthet a kormány arról, hogy munkaszüneti napnak nyilvánítja-e az idén hétfőre eső december 24-ét és december 31-ét is, ezzel ötnaposra növelve a karácsony és szilveszter környékén a szabadnapok számát – emlékeztet a Mediafax.

A munkavállalók joggal reménykedhetnek, hiszen a szokásjog szerint a kormány szabadnappá nyilvánítja a hétvége és hivatalos munkaszüneti nap(ok) közé eső munkanapot, ezzel meghosszabbítva az összefüggő szabadnapok számát.

Idén karácsony keddre esik, és az ünnep első és második napja is hivatalos munkaszüneti nap Romániában. Ugyanígy az újév első napja is keddi napra esik, a munkatörvénykönyv szerint január elseje és másodika hivatalos munkaszüneti nap. Ha az ünnepeket megelőző két hétfőt is szabadnappá nyilvánítják, akkor a munkavállalók egy-egy ötnapos minivakációval zárják a 2018-as, illetve kezdik a 2019-es évet. 

Azokat munkavállalókat, akik - a szolgálat jellege miatt - nem hiányozhatnak munkahelyükről, a munkaadóknak a következő 30 napon belül kell szabadnapokkal kompenzálniuk. Ha ez sem lehetsége, akkor a munkavállalókat bérpótlék illeti meg, ami nem lehet kisebb az alapfizetésben megállapított (napi) bér 100 százalékánál. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?