Szűk körben ünnepeltek a hatóságok Aradon

A helyi román potentátok által „a Nagy Egyesülés bölcsőjének” nevezett Aradon már napok óta a román nemzeti ünnepre és a Gyulafehérváron az Ó-Románia és Erdélyi egyesülését egyoldalúan kinyilvánító népgyűlés századik évfordulójára való készülődés járta át a közéletet.

A centenárium fő rendezvénye szombaton reggel fél kilenckor kezdődött a városháza mögötti Mihai Eminescu (volt Salacz Gyula) parkban, az alkotójáról elnevezett, Rafiroiu-keresztként emlegetett első világháborús emlékműnél. A világégés áldozatainak tiszteletére 1936-ban emelt műkő-kereszt eredetileg a Hegyalja téren állt, de a kommunista hatóságok lebontották, és a gáji ortodox kolostor őrizte darabjait, míg a rendszerváltás után ismét köztéren állíthatták fel.

Az ünnepség szűk körben, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott. 

Timotei Seviciu ortodox érsek áhítata után a politikai pártok és a helyi közigazgatás tisztségviselői, valamint a különböző veterán- és forradalmárszevezetek jelenlévő tagjai elhelyezték koszorúikat a román hősök emlékművénél. 

A megyei tanács elnöke, Iustin Cionca és a város polgármestere, Gheorghe Falcă nem volt jelen, mert a gyulafehérvári ünnepségeken vesznek részt; helyettük Sergiu Bîlcea alelnök, illetve Călin Bibarț és Bognár Levente alpolgármesterek koszorúztak. Nem tudni, hogy szándékosságból vagy feledékenységből, de a magyar alpolgármester nevét a felsoroláskor nem mondta be a konferálással megbízott katonatiszt. 

Az alföldön szokatlan, mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben zajlott ünnepség komolyságát és katonás szigorát ellensúlyozta a parkban berendezett karácsonyi vásár díszlete. A koszorúk elhelyezése után a jelenlévőket a főutcára invitálták, ahol már érdeklődők is gyülekeztek, hogy megtekintsék a várban működő helyőrség, a különleges erők, a csendőrség, rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat bevonásával rendezett, erődemonstrációt idéző felvonulást a városközpontban.

Kimaradt?